"Nije moguće ukrupnjavanje desnice"

U ovom trenutku nije moguće ukrupnjavanje desnice u Srbiji a premijer Vučić ima toliki rejting da može da sprovodi teške reforme, kaže Marko Uljarević iz Ipsosa

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2014.

21:57

Default images

Velike promene u DSS-u kao i povratak Šešelja na političku scenu Srbije u javnosti su otvorili pitanje da li može da dođe do približavanja desničarskih stranaka

Mislim da u ovom trenutku nije moguće da dođe do ukrupnjavanja stranaka desnice, jer su one suviše različite, rekao je Uljarević gostujući u Vestima TV B92.

"Do ukrupnjavanja može doći iz dva razloga: prvo, ukoliko želite da postignete neki sinergijski efekat da bi postigli što bolji rezultat na izborima, ili da smanjite tenzije između stranaka istog bloka... Nas izbori čekaju za tri i po godine, tako da mislim da će se stranke desnog bloka pre svega skocentrisati na to da ojačaju svoju poziciju", kaže.

"Ako bi izbori bili u ovom trenutku, to bi koaliciji Dveri i DSS dalo veće šanse da pređu cenzus, ali da ugroze pozicije ove vlade - svakako ne u ovom trenutku", rekao je Uljarević.

Govoreći o rezultatima istraživanja rejtinga stranaka, kaže da je on, kada je u pitanju opozicija - loš.

Uljarević je rekao da, ukoliko bi sada bili izbori, osim vladajućeg SNS-a, SPS-a i manjinskih stranaka, još bi samo Demokratska stranka prešla cenzus. Neke bi još mogle da se bore, tu je SRS koja je čekala dolazak Šešelja, ona je tu sada oko 4 odsto, kaže Uljarević.

Većina građana za lošu ekonomsku situaciju i dalje krivi sadašnju opoziciju, tvrdi on i dodaje: "Dokle god je to tako, njihov rejting će ostati na veoma niskom nivou".
U odnosu na rezultate izbora održanih u martu, Uljarević kaže da se DS drži prilično stabilno, da je rezultat i danas sličan, ali da je Tadićeva SDS (na izborima NDS) pala ispod cenzusa.

Upitan da li se rejting premijera razlikuje od rejtinga njegove stranke, SNS-a, kaže da je razlika ogromna, u korist Vučića.

"Mi smo svedoci ogromne koncentracije moći i odgovornosti u rukama jednog čoveka. Vladavina Borisa Tadića je bila determinisana manjim koalicionim partnerima a kada je u pitanju rejting Aleksandra Vučića, on je toliki da može sebi da da mogućnost da sprovodi ovako teške reforme", kaže istraživač Ipsosa.

Govoreći o rejtingu Vlade Srbije, nakon mera o smanjenju plata i penzija, kaže da je u julu, nakon izjave bivšeg ministra Krstića da će smanjenje plata i penzija biti 20 odsto, bilo nekih oscilacija, ali da se rejting vratio kasnije, kad je najavljeno da će smanjenje ipak biti 10 odsto.

"Mi merimo stav građana prema efektima reformi koje još nisu osetili. Ovog meseca će osetiti prvi put efekat na lični budžet, a onda ćemo videti kako će oscilirati podrška, kako će građani reagovati", napominje Uljarević.

Upitan o eventualnim oscilacijama kada je u pitanju rejting vlasti, kaže da su njegova očekivanja da će doći do blagog pada.

Ali, kako je zaključio, vlast ima toliki rejting da može da nastavi sa ovim reformama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: