Da li će se desnica ujediniti?

Velike promene u DSS-u kao i povratak Šešelja na političku scenu Srbije u javnosti su otvorili pitanje da li može da dođe do približavanja desničarskih stranaka

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2014.

16:42

Default images

Iako iz ovih stranaka navode da je rano govoriti o nekim savezima i ukrupnjavanju desnice, procena analitičara je da desnica, koja nema ni svoje predstavnike u parlamentu, ne može da ugrozi aktuelnu vlast.

Patriotski blok DSS-a i Dveri prvi je korak koji su desno orjentisane stranke i pokreti napravili u borbi za povratak poverenja građana. Razdvojeni na izborima, kažu ništa nisu uradili pa se sada spremaju za neko naredno odmeravanje snaga na izborima.

U DSS-u su ubeđeni da prostora za desnicu na našoj političkoj sceni ipak ima.

"Ono što je nama jako bitno to je da je celokupna srpska elita, ono što vredi, što čita, što je spremno da se žrtvuje, drži do sebe, da je na našoj politici. Da li je to politika direktne podrške DSS-u ili nekom trećem bloku nije bitno ali jeste onim idejama koje bi zastupamo, to je najvažnije. To je seme za budućnost, onaj plamen koji ćemo nositi", kaže Igor Ivanović, član Predsedništva DSS-a.

Politika desnice je protiv Evropske Unije i za jačanje veza sa Rusijom. Poruka ovih stranaka da je Krim ruski ne može kako navodi analitičar Dejan Vuk Stanković ugroziti spoljno politički položaj Srbije jer se slika ne formira na osnovu stavova opozicije.

"To je više poruka upućena za unutrašnju upotrebu. To je pokušaj da se pospeši nacionalni pravoslavni sentiment i da se kroz podršku Putinovoj Rusiji eventualno oni birači koji su nekada glasali za desne stranke ponovo usmere u pravcu tih političkih grupacija. Ali sve to je želja da se ostane u koliko toliko propagadnoj kondiciji nego što može da ima neke realne političke zaplete i ishode", objašnjava analitičar Dejan Vuk Stanković.

"Mi prvenstveno kažemo Krim je Rusija, mislimo to u jednom širem kontekstu istorijskom i to je važna poruka u ovom momentu kada svi razmišljaju da li će uvesti sankcije Rusiji potajno", kaže Ivanović.

Zbog Šešeljevih poruka da ne odustaje od Velike Srbije bar za sada nema približavanja nekada DSS-a i radikala.

"Pojava Šešelja pokazuje da će uprkos procesima unutrašnje konsolidacije na desnici zapravo doći i do ukrštanja kopalja između različitih desničarskih stranaka jer one sve imaju gotovo identičnu poruku koja je antievropska i prorusofilska. Generalno gledano i kritika socijalno ekonomskog koncepta Vlade, a ta poruka se upućuje istom biračkom telu. Ja ne verujem da je Šešelj kohenzioni faktor kad je reč o srpskoj desnici, koji će objediniti sve te desne strane", navodi je Stanković.

Iz DSS-a kažu da nisu rekli konačno ne saradnji sa radikalima i da je potrebno vreme da se upravo Vojislav Šešelj aktimatizuje na našu političku scenu jer kako kažu ne može se politika voditi kao pre 12 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: