"Prvo o ZSO i imovini, pa u vladu"

Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić izjavio da, pre ulaska Srba u novu Vladu Kosova, treba razgovarati pitanjima koji su za njih važna.

Izvor: B92

Subota, 29.11.2014.

11:01

Default images

Među tim pitanjima su Zajednica srpskih opština i zaštita imovine, dodao je on.

Jevtić je podsetio da će konstitutivna sednica Skupštine Kosova biti održana 8. decembra, istakavši da Srbi još nisu bili u prilici da zvanično razgovaraju o učešću u Vladi Kosova.

"Dokle god radne grupe dve partije koje su napravile koaliciju PDK (Hašima Tačija) i LDK (Ise Mustafe) ne dogovore njihov način saradnje, mi nismo u prilici da razgovaramo sa njima. Očekujem da će nakon toga predstavnici Srpske liste biti u prilici da razgovaraju sa ove dve partije oko naših uslova i budućeg učešća u Vladi Kosova", rekao je on.

Ono što jeste važno su, ocenio je Jevtić, ona pitanja koja smo ranije pominjali, a to su Zajednica srpskih opština, pitanje povratka raseljenih lica, zaštita imovine Srpske pravoslavne crkve, formiranje novih opština i druga.

Sve su to teme koje su nama važne, o kojima želimo da razgovaramo i na kojima želimo da radimo u narednom periodu, poručio je Jevtić.

Jevtić je izjavio i da ohrabruje činjenica da je Vlada Srbije odlučila da izdvoji veća sredstva za povratak raseljenih na Kosovo u narednoj godini.

Jevtić je u izjavi Tanjugu rekao da povratak raseljenih u 2015. zavisi najpre od obezbeđivanja uslova na terenu za povratak raseljenih lica, a zatim od obezbedjivanja finansijskih sredstava.

"Ako uspemo da odbranimo budžet Ministarstva za zajednice i povratak i ukoliko on ne bude uskraćen, možemo očekivati neke rezultate u narednoj godini", rekao je on.

Jevtić je naglasio da ohrabruje činjenica da Vlada Srbije izdvaja veća sredstva za proces povratka u narednoj godini i da je plan da se zajednički radi na projektima povratka kako se oni ne bi duplirali, kao što je bio slučaj ranije.

"Mislim da će udruživanje i finansijskih i drugih sredstava pomoći da broj povratnika u 2015. godini bude znatno veći", zaključio je Jevtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: