Ivanić ne prihvata Obaminu čestitku

Američki predsednik Barak Obama čestitao je predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću Dan državnosti BiH 25. novembra.

Izvor: B92

Subota, 29.11.2014.

17:16

Default images

Iz čestitku on je izrazio očekivanje da zemlja nastavi evroatlantske integracije, iako Ivanić, kao ni drugi srpski zvaničnici taj datum ne priznaju kao državni praznik.

Pismo američkog predsednika objavljeno je na službenoj internet stranici Predsedništva BiH tek u petak, a mediji u toj zemlji u subotu su ocenili taj potez kao diplomatski apsurd i gaf.

"Poštovani gospodine predsedniče, izuzetno mi je zadovoljstvo da Vama i građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan državnosti, 25. novembra", stoji u Obaminom pismu Ivaniću koji trenutno predsedava tročlanim državnim vrhom.

Obama je, takođe, ponovio snažnu podršku svoje zemlje evroatlantskoj budućnosti BiH.

Ivanić, kao srpski član Predsedništva BiH, nije prisustvovao nedavnom prijamu povodom Dana državnosti, koji su u Sarajevu organizovale njegove hrvatske i bošnjačke kolege u državnom vrhu, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, u čast prvog zasedanja Zemaljskog antifašističkog veća BiH (ZAVNOBIH) koje je 25. novembra 1943. održano u Mrkonjić Gradu.

"Moje mišljenje je da sve dok se ne donese zakon o državnim praznicima na nivou BiH, nema osnova da se obeležava bilo koji dan, pa ni 25. novembar", rekao je nedavno Ivanić.

On je, takođe, vrlo jasno poručio da članstvo BiH u NATO-u zavisi isključivo od poteza Srbije u tom pravcu.

"Moj stav je da se o NATO-u može razgovarati tek kad Srbija uđe u taj savez", rekao je Ivanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: