Ministarka Mihajlović na samitu CEI

Beč -- Danas je počeo Samit Centralnoevropske inicijative, kojom ove godine predsedavala Austrija, a Srbiju predstavlja ministarka Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na poziv austrijskog kancelara Vernera Fajmana u Beču su se okupili najviši predstavnici vlada zemalja CEI.

Među učesnicima su, između ostalih, italijanski premijer Mateo Renci, šef makedonske vlade Nikola Gruevski i premijer Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Visoke goste dočekala je, u zdanju austrijske vlade, državni sekretar u kabinetu kancelara Sonja Sstesl.

Austrija, koja do kraja godine predsedava CEI, predsedavanje će predati Makedoniji.

CEI je osnovana 1989.od strane Austrije, Italije, Mađarske I bivše Jugoslavije.

Trenutno ona broji 18 država – Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Italija, Hrvatska, Makedonija, Modlavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Cceška, Ukrajina, Mađarska i Belorusija.

CEI deluje kao most regiona, to jest podunavlja i crnomorskog regiona.

Sa posebnim fondom pri Evropskoj banci za obnovu I razvoj ova organizacija podstiče odgovarajuće projekte.

Predsedavanje Austrije bilo je u znaku podsticaja integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, što je prioritet CEI, čije je sedište u Trstu, kojim upravlja generalni sekretar Đovani Karaćiolo di Vietri.

Na bečkom samitu, koji se održava iza zatvorenih vrata u sedištu vlade Austrije, treba da bude usvojena Deklaracija kojom će se obeležiti 25 godina postojanja CEI, koje će biti propraćeno publikacijom o dostignućima ove organizacije od osnivanja do danas.

Takođe je planirano potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Sekretarijata CEI i Saveta baltičkih država, kao I CEI I Međunarodne akademije za borbu protiv korupcije (IACA).

Info

Krupanj: Sanacija korita reka

Krupanj -- U Krupnju se obavlja sanacija oštećenja korita i nasipa reka, koje su se u maju izlile i pričinile znatnu štetu tom gradiću na severozapadu Srbije.

Razno nedelja 30.11. 23:18 Komentara: 0
strana 1 od 1488 idi na stranu