Odloženo suđenje Bojoviću za januar

Suđenje Luki Bojoviću i još trojici optuženih za više ubistava i pokušaja ubistava odloženo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu za 26. januar 2015.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.11.2014.

14:54

Default images

Suđenje je odloženo zbog štrajka advokata.

Ovo suđenje je u završnoj fazi, ali se Bojoviću sudi u odsustvu jer se nalazi u Španiji u kojoj je uhapšen po srpskoj poternici 9. februara 2012. godine, a pre 15 dana mu je okončano suđenje u Madridu za ubistvo nekadašnjeg člana "zemunskog klana" Milana Jurišića Jureta.

Španija je još prošle godine odobrila njegovo izručenje Srbiji, kao i izručenje Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića sa kojima je zajedno uhapšen u Valensiji, ali pod uslovom da se najpre okončaju svi krivični postupci koji se protiv njih vode u toj zemlji.

Ova trojka je najpre u Španiji bila optužena za falsifikovanje istrava i nedozvoljeno držanje oružja ali su optužbe protiv njih proširene i za ubistvo Jurišića, koji je zajedno sa njima bio u bekstvu.

Optužbe za to ubistvo Bojović, Milisavljević, Petrić kao i Vladimir Miljanović negirali su pred španskim sudom, dok je tamošnje tužilaštvo tražilo da im sud izrekne višedecenijske kazne zatvora.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu, Bojoviću se, kao i Milisavljeviću sudi u odsustvu dok su na optuženičkoj klupi Sretko Kalinić i Aleksandar Simović.

Oni su optuženi za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine, kada su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić, za čija su ubistva takođe optuženi.

Na početku suđenja u oktobru 2010. godine, Kalinić je priznao krivicu za ubistvo Jeftovića i optužio Bojovića za krivična dela koja mu se stavljaju na teret, kao i druga ubistva koja nisu opisana u optužinici. Kalinić je Bojovića "preporučio" i španskim istražnim organima kao Jurišićevog ubicu.

Međutim, izjašnjavajući se pred španskim sudom, Bojović i Milisavljević su pak optužili Kalinića za ubistvo Jurišića i druge zločine.

Prema optužnici srpskog tužilaštva za organizovani kriminal, Luka Bojović je u martu 2003. godine nakon ubistva Dušana Spasojevića preuzeo rukovođenje "zemunskim klanom".

Kako se navodi u optužnici, Bojović je odbeglim „zemuncima" pomagao pri skrivanju, obezbeđivao im novac, lažna dokumenta i mesta stanovanja, a oni su zauzvrat izvršavali njegove naloge, među kojima je i niz ubistava.

Milisavljević je u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, dok je za krivična dela koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana" dobio 40 godina zatvora.

Osim ove optužnice, Bojović je pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja i falsifikovanih isprava.

Njegov brat Nikola Bojović ubijen je 29. aprila prošle godine u centru Beograda, a za to krivično delo optuženo je više crnogorskih i srpskih državljana, s navodnim motivom osvete za neka druga ubistva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: