Luka Karadžić jači od pravosuđa

Beograd -- Deseta godina je od kada je u saobraćajnoj nesreći poginula Branislava Rebić (22). Za izazivanje nesreće optužen je Luka Karadžić, ali presude još nema.

Izvor: B92
Podeli

Luka Karadžić rođeni je brat Radovana Karadžića, koji je u Hagu optužen za ratne zločine, i član je Glavnog odbora SNS-a. Čeka se da to suđenje peti put počne iz početka. Predsednik Vrhovnog kasacionog suda uveren je da postupak neće zastariti.

Otac Branislave Rebić već gotovo deset godina pokušava da dođe do istine i pravde.

Slučaj je ponovo na početku jer je Vrhovni kasacioni sud početkom prošle godine poništio pravnosnažnu presudu Karadžiću.

"Ja sam ovako mali trošio neke pare, zaduživao se, ali sa tim moćnicima ne znam šta mogu uraditi", kaže Branko Rebić.

Pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Kragujevcu iz 2011. Karadžiću je bilo tri godine zabranjeno upravljanje motornim vozilom i bio je osuđen na dve i po godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće.

U zatvor nije otišao jer mu je usvojena molba za odlaganje u septembru 2012.

Tri meseca kasnije desio se obrt, Republičko tužilaštvo predložilo je da se ukine presuda nižeg suda u Kragujevcu s obrazloženjem da je povređen zakon na štetu okrivljenog.

Presudu je Vrhovni kasacioni sud ukinuo sredinom januara 2013.

"Trenutno je predmet u fazi određivanja pripremnog ročišta i moram da napomenem da je pripremno ročište zakazivano u kratkim rokovima", kaže Svetlana Simović, portparolka Višeg suda u kragujevcu.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević uveren je da taj postupak neće zastariti. On napominje da su pri donošenju presuda bili vidljivi propusti, koji se moraju otkloniti. Problem je bio u veštačenjima, koja nisu usaglašena.

Za Branka Rebića dileme nema, najveća krivica je na veštacima.

Prva presuda u Višem sudu u Kragujevcu 2011. doneta je nakon šest godina suđenja i četiri promene sudija.

strana 1 od 1488 idi na stranu