Otkriven spomenik caru Nikolaju

Beograd -- Predsednik Tomislav Nikolic otkrio je spomenik caru Nikolaju II Romanovu u ulici kralja Milana.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je poručio da Beograd ovim dobija jos jedan novi simbol starog prijateljstva, mesto na kome će se gradjani susretati, sastajati i podsećati na vrednosti zajednicke istorije.

"Ovaj spomenik u srcu Beograda sija u slavu cara mucenika Nikolaja II kao znak večne pobede dobrote i pravde vladarske i ljudske zrtve za vrednosti veće od čoveka i cara, veće od života" rekao je predsednik Nikolić dodajući da će spomenik "sijati zanavek".

Predsednik je napomenuo da je spomenik delo najpoznatijih ruskih skulptora Andreja Kovačuka i Genadija Pravotvorova i beogradskog arhitekte Janka Krstića koji je osmislio ambijent u kome će spomenik stajati.

"Ovde čemo lakše ocenjivati prijateljstva u svom životu, učeći na primeru iskrene odanosti poslednjeg ruskog cara prema Srbiji" ocenio je predsednik Republike.

Nikolić je rekao da uz niz značajnih spomenika podignutih u slavu ruskih saboraca u oba svetska rata, Beograd danas među svoje najlepše istorijske priče sa zahvalnošću i čašću upisuje i spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu poklon ruskog istorijskog društva, dar Ruske federacije Srbiji.

"Kao da je jedna ruka ispisivala stranice istorije Srbije i Rusije. Bez obzira na vreme i mesto, bez obzira na oblik društvenog uređenja, na to ko je na vlasti i kako se ta vlast naziva, borba za slobodu, često za goli život i biblijsko stradalaštvo u tome zajedničke su karike u svetom lancu trajanja sprskog i ruskog naroda, Srbije i Rusije" rekao je Nikolić.

Prema njegovim recima, jedna od tih tragičnih karika jeste sudbina cara Nikolaja II i njegove porodice.

Čin osvećenja spomenika obavili su patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su brojni građani i novinarske ekipe, vladike, ministar Velimir Ilić, gradonačelnik Siniša Mali, ambasador ruske federacije Aleksandar Ccepurin, gradski menadžer Goran Vesić, i drugi.

Info

Krupanj: Sanacija korita reka

Krupanj -- U Krupnju se obavlja sanacija oštećenja korita i nasipa reka, koje su se u maju izlile i pričinile znatnu štetu tom gradiću na severozapadu Srbije.

Razno nedelja 30.11. 23:18 Komentara: 0
strana 1 od 1488 idi na stranu