"Bez žalbe na odluku o Šešelju"

Beograd -- Glavni tužilac Haškog tribunala kazao je da se Tužilaštvo neće žaliti na odluku o privremenom puštanju na slobodu lidera SRS Vojislava Šešelja, iako bi moglo.

Izvor: Beta, Večernje novosti
Podeli

"Tužilaštvo se neće žaliti na odluku, iako bi to moglo. Jedan od razloga je što nemamo pristup medicinskoj dokumentaciji", izjavio je Serž Bramerc u intervjuu za "Večernje novosti" od ponedeljka.

On je istakao da je potrebno da Tribunal kritički razmisli o nedostacima u ovom predmetu, jer je "poslednji svedok optužbe svedočio u januaru 2010. godine, a dokaznog postupka odbrane nije bilo".

Upitan da li, pošto je jedini uslov za privremeno puštanje Šešelja na slobodu to da ne utiče na svedoke i žrtve, Šešelj može da slobodno učestvuje u političkom životu, Bramerc je odgovorio da to treba pitati sudije.

Po rečima tužioca, svi drugi predmeti u Hagu idu dobro.

"U predmetu Karadžić izveli smo dokaze kao što je planirano. Završne reči su održane krajem septembra i početkom oktobra i tražili smo doživotni zatvor. Sada čekamo presudu... U predmetu Mladić dokaze izvodi odbrana", dodao je glavni tužilac Tribunala.

Bramerc u ponedeljak počinje posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrima Nebojšom Stefanovićem, Bratislavom Gašićem i Nikolom Selakovićem, s tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, kao i s predstavnicima međunarodne zajednice u Srbiji.

Haški tribunal odobrio je privremeno puštanje na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi mogao da nastavi lečenje u Beogradu.

Šešelj je stigao u Beograd u sredu, 12. novembra.

On je bio u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega obelodanjena optužnica za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine.

strana 1 od 211 idi na stranu