Ističe rok za slučaj nestalih beba

Predstavnici tri ministarstva razgovarali su s roditeljima nestalih beba i dogovoreno je da se ti sastanci intenziviraju, kao i da se proširi broj učesnika.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.11.2014.

13:22

Default images

Sastanku su prisustvovali ministri zdravlja i unutrašnjih poslova Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović, a u ime Ministarstva pravde pomoćnica ministra Vanja Rodić, kao i predstavnici roditelja čije su bebe nestale.

Kako je Tanjugu rečeno u Beogradskoj grupi roditelja, razgovori će se nastaviti već naredne sedmice, a između ostalih biće pozvan i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Tema ovih razgovora je donošenje posebnog zakona koji bi trebalo da reši sporne slučajeve nestalih beba u čemu se stavovi predstavnika vlasti i roditelja razlikuju.

Ministri, naime, predlažu formiranje posebnog tela u vladi koje bi se tim problemom bavilo, a roditelji su za leks specijalis i nezavisnu komisiju.

Državi je za rešenje ovog pitanja ostalo još vreme do 9. decembra, do kada je Komitet ministara Saveta Evrope produžio rok za izvšenje presude u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije".

Tom je presudom, kako navodi list Danas, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prošle godine presudio u korist majke, tako što je utvrdio da je povređeno njeno pravo na porodični život, a zbog čega je država Srbija dužna da joj isplati 10.000 evra i sudske troškove.

Sud je, takođe, naložio da Srbija u roku od jedne godine od stupanja na snagu presude, a to je bio 9. septembar, obezbedi odgovarajuće naknade u svim sličnim situacijama.

Kontrolu u tim slučajevima, po nalogu suda, trebalo bi da obavlja nezavisno telo, što bi pružilo uverljive odgovore na pitanje šta se desilo sa svakim otetim detetom, ali i obezbedilo odgovarajuću nadoknadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: