Rama: U Beogradu se odlično osećam

Novi Sad -- Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je jučerašnji sastanak s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu bio težak, ali "vrlo razborit".

Izvor: Beta
Podeli

Kako je istakao, "jedan prema drugom su bili iskreni i direktni".

Rama je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da se uprkos jučerašnjim tenzijama na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojice premijera, u Beogradu oseća odlično.

"Ovo je izuzetno važna poseta i ovde se odlično osećam. Naravno, mogli smo da se opredelimo da čak i ne pokušamo da se sa svime odmah složimo", rekao je Rama.

On je ukazao da se čelnici Srbije i Albanije mnogo godina uopšte nisu sastajali, dok su u međuvremenu "učestvovali u istim istorijskim događajima".

"Imali smo težak sastanak, ali vrlo razborit, u smislu da smo jedan prema drugom bili iskreni i direktni. Obojica imamo želju da razvijamo te odnose i potom, korak po korak, da se još bolje upoznamo, kao Albanija i Srbija. Čvrsto verujem da zajedno možemo imati iznenađujuću ulogu, kada je reč o odnosima između naših država, ali i celog regiona i EU", ocenio je premijer Albanije.

Uoči današnje posete Preševu, Rama je rekao da način na koji se postupa s manjinama umnogome određuje ko smo i kako želimo da živimo.

Dodao je da ceni dostignuća dijaloga između Kosova i Srbije, jer smatra da je definisao dobar i dostojanstven okvir za srpsku manjinu na Kosovu, te da bi taj model trebalo da se primeni i na albansku manjinu na jugu Srbije.

"Manjine treba da se pomno čuvaju, jer nas one povezuju. Ne treba da ih shvatamo kao međusobni problem. To su najbolji mostovi koje možemo imati, da bismo gradili bolju budućnost i da svakoga dana

shvatimo da ni Albanija ni Srbija neće sutra nestati. Zato moramo sarađivati i, zašto da ne, postati i prijatelji", poručio je albanski premijer.

Kosovski mediji: Rama uzdrmao Srbiju, izbezumio Vučića

Poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji je udarna vest u svim kosovskim pisanim i elektronskim medijima, uz isticanje da je pominjenje nezavisnosti Kosova izazvalo bes premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Dnevnik Koha ditore pod naslovom "S državom Kosovom, Rama je izbezumio Vučića" piše kako je poseta koja je ocenjena kao istorijska pretvorena u javno sukobljavanje između premijera dve zemlje.

"Odnosi između dve zemlje su decenijama bili napeti zbog Kosova, koja je proglasila nezavisnost 2008. godine", piše dnevnik, ističući da je Vučić izjavu Rame o nezavisnosti ocenio kao provokaciju.

Dnevnik Kosova sot je tekst o toj poseti naslovio "Rama se sukobio sa Vučićem", dok je dnevnik Tribuna naveo da je pominjanje Kosova kao nezavisne države i realnosti koja se ne može promeniti izazvala mnogobrojne reakcije među politčarima i medijima u Srbiji.

"Rama je uzdrmao Srbiju", piše dnevnik Bota sot i ističe da je poseta albanskog premijera otkrila "srpsku kolektivnu mržnju" prema Albancima.

Prištinski elektronski mediji su juče kao prvu vest imali izveštaje o poseti Rame Beogradu.

Radio-televizija Kosova je direktno prenosila učešće i govor Rame na skupu koji je organizovao Forum za etničke odnose u Beogradu.

Ostale TV stanice sa nacionalnom frekvencijom su dale u celosti konferenciju za medije dvojice premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 211 idi na stranu