"Velika Albanija je zastareli mit"

"Velika Albanija je zastareli mit koji nema veze sa nama“, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za B92 albanski premijer Edi Rama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.11.2014.

20:26

Default images

„Naš projekat je Velika Evropa sa Srbijom i Albanijom. Velika Albanija je zastareli mit koji nema veze sa nama“, rekao je Rama.

Rama je dodao i da ne posotoji nijedan dokaz da se zastupa politika takozvane Velike Albanije.

"Pokažete mi makar jedan dokaz za to u mojoj karijeri ili karijeri bilo kog albanskog političara koji bi potkrepio da se zalaže za Veliku Albaniju".

Albanski premijer rekao je da je iznenađen da nekoga u Srbiji može da isprovocira stav da je Kosovo nezavisna država.

"Meni je facinantno kako vas to može isprovocirati. To nije nešto što sam ja sanjao. To je realnost. Mnoge države sa kojima Srbija sarađuje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Rama.

On je dodao da to nije vređanje, niti bogohuljenje već realnost.

"Bilo bi dobro i da Srbija tu realnost prizna", rekao je Rama za B92

Rama, koji je prvi albanski političar koji boravi u Srbiji posle 68. godina, kaže da je ubeđen kako Albanija i Srbija mogu da otovreno novo poglavlje u međusobnim odnosima

"Ja sam zato ovde. Jasno je da se ne moramo i ne možemo složiti o svemu. Izneo sam neke stvari oko kojih postoje nesaglasice. Naravno, treba uzeti u obzir i srpske stavove", kaže Rama.

Na pitanje šta će poručiti građanima tokom posete Preševskoj dolini - da su građani Srbije ili nešto drugo, Rama je rekao da Albanija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"Mi u potpunosti poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Želeo bih da idemo dalje, ruku pod ruku za bolju budućnost naše dece i učinićemo sve kako bismo sprečili patnje naše dece. Hajde da ostavimo prošlost za nama, da shvatimo da je naša budućnost u Evropi i tako damo primer novim generacijama da smo zreli i da možemo da prevladamo naše razlike. Možda ne oko svega, ali da možemo. Mi nismo neprijatelji. Naši neprijatelji su javni dug, nezaposlenost, izolacija...", rekao je Rama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: