Prijava za direktora PA

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika podnelo je tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktora Pravosudne akademije Nenada Vujića.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.11.2014.

15:13

Default images

Oni u prijavi tvrdi da je izvršio produženo krivično delo falsifikovanja isprave.

U krivčnoj prijavi u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da je neutvrđenog dana između februara i 31. maja 2013. godine, u Beogradu Vujić svesno izdavao Uverenja o završenoj početnoj obuci polaznicima prve generacije početne obuke na PA, iako je znao da program početne obuke PA na osnovu kojeg se uverenja izdaju, nije utvrdio Visoki savet sudstva u skladu sa Zakonom o Pravosudnoj akademiji.

“Polaznici akademije su takva uverenja koristili na konkursu VSS za izbor sudija u 2013. godini”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Isto je ponovio i 3.oktobra ove godine, navodi Udruženje koje smatra da je Vujić tako izvršio produženo krivično delo falsifikovanje isprave.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije ističe da je od VSS dobilo odgovor da ''uvidom u arhivu, zapisnike i materijal sa sednica VSS iz 2010. godine, utvrđeno je da VSS ne poseduje odluku o utvrđivanju programa početne obuke za sudije, niti odluku o davanju saglasnosti na program stalne obuke za sudije, odnosno program sudskog osoblja, za period od 2010. godine do danas”.

VSS je u istom odgovoru od 22. aprila 2014. naveo da ne poseduje ni dokaz da mu je PA dostavila pomenute programe početne obuke na davanje saglasnosti.

Udruženje je predložilo kao dokaz tužilaštvu fotkopiju tog odgovora Visokog saveta sudstva, odluku Skupštine o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, predlaže saslusanje Vujića, kao i članova VSS, i druge dokaze.

Polaznici PA imali su prednost prilikom izbora za sudije I tužioce u odnosu na sudijske I tužilačke pomoćnike prema Zakonu o PA, dok Ustani sud zimus te odredbe nije proglasio neustavnim.

Ne treba nam akreditacija, imamo saglasnost VSS

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić rekao je danas Tanjugu da su potpuno besmislene tvrdnje Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika koje je podnelo krivičnu prijavu protiv njega jer Pravosudnoj akademiji ne treba nikakva akreditacija programa obuka.

Udruženje tvrdi da je Vujić izdavao nevalidna uverenja o završenom početnom programu obuke polaznicima te akademije, iako je znao da program početne obuke PA na osnovu kojeg se uverenja izdaju, nije utvrdio Visoki savet sudstva u skladu sa Zakonom o Pravosudnoj akademiji i da su polaznici akademije takva uverenja koristili na konkursu V S S za izbor sudija u 2013. godini.

Vujić je istakao da Pravosudnoj akademiji ne treba akreditacija za program obuke jer ta insitucija nije u redovonom sistemu školovanja, već strukovnog obrazovanja, kao i da je njen osnivač Republika Srbija.

“Mi imamo saglasnost V S S koja je data dopisom ranije predsednice V S S Nate Mesarović”, naveo je Vujić.

On je napomeo da ne zna da li je i o čemu sve zapisnike vodilo to telo osvrćući se na tvrdnje Udruženja kojem je V S S odgovorio da u zapisnicima sa sednica nema odluku o saglasnosti za program početne obuke i dalje edukacije.

Direktor PA je ukazao da se u rukovodećem telu PA nalaze ljudi koje je na ta mesta izabrao Visoki savet sudstva, Državno veće tuzilaštva I Ministarstva pravde i da oni nikada do sad nisu imali zamerke na rad akademije.

Prema njegovim rečima, krivcna prijava Udruženja predstalja pokušaj blaćenja PA zbog velikog interesovanja za konkurs koji je u toku.

On je podsetio da broj polaznika akademije utvrđuju Visoki savet i Državno veće tužilaca. Ove godine se prijavilo 127 kandidata za polaznike Akademije a za upis po odluci tih tela predviđeno je svega 20 mesta.

Polaznici PA imali su prednost prilikom izbora za sudije i tužioce u odnosu na sudijske i tužilačke pomoćnike prema Zakonu o PA, dok zimus te odredbe nije Ustani sud proglasio neustavnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: