"Separatisti imaju rusko oružje"

Vašington -- Bela kuća je izrazila veliku zabrinutost zbog izveštaja o vojnim pojačanjima u oblastima na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vašington je izdao upozorenje da bi "svaki eventualni pokušaj separatista da zauzmu nove teritorije predstavljalo otvoreno kršenje mirovnog sporazuma".

"Veoma smo zabrinuti zbog intenziviranih sukoba na istoku Ukrajine, kao i mnogobrojnih izveštaja da separatisti, koji imaju rusku podršku i oružje, premeštaju velike konvoje teškog oružja i tenkova na prve linije sukoba", izjavila je portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Bernadet Mihan, a prenela agencija AFP.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izrazili su sinoć zabrinutost pošto su bili svedoci prisustva neobeležene kolone tenkova, artiljerijskih topova i boraca u kamionima kako se premeštaju kroz istočnu Ukrajinu pod kontrolom proruskih snaga.

Jučerašnji izveštaj OEBS usledio je dan pošto je ukrajinska vojska saopštila da je primetila veliku kolonu tenkova i drugog teškog naoružanja da ulazi u zemlju iz Rusije, u delu granice koja je pod kontrolom pobunjeničkih boraca.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini takođe je izrazila zabrinutost zbog izveštaja o vojnim pojačanjima na istoku Ukrajine i pozvala Rusiju da spreči dalje pokrete "trupa, naoružanja i opreme".

Svet

strana 1 od 597 idi na stranu