"Šešelj bez uticaja na politiku"

Beograd -- Vicepremijer Srbije Ivica Dačić smatra da dolazak Vojislava Šešelja u Beograd neće destabilizovati političke prilike u Srbiji.

Izvor: B92, Jutarnji
Podeli

On je u intervjuu za hrvatski dnevnik “Jutarnji“ rekao da je držanje predsednika SRS 11 godina u Haškom tribunalu promašaj u svakom smislu.

“Šešelj nije više političko, već humanitarno, civilizacijsko pitanje. Neko ko je 11 godina u pritvoru, bez presude, neko ko je bolestan, i to ozbiljno, ne može biti, bar ne više, predmet politike, već elementarne humanosti“, naveo je Dačić.

Upitan za lično mišljenje o Šešeljevom slučaju u Hagu Dačić je rekao da je neophodno da Haški tribunal počne da pravi razliku između politike i pravde.

“Žrtve onoga što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije zahtevaju pravdu, a ne politiku. Plašim se da su ta dva termina odavno pomešana i da ih nismo pomešali mi. Pravda koja nije brza prestaje da bude pravda i postaje politika, koja devalvira same zločine. Držanje Šešelja u pritvoru je promašaj u svakom smislu, sa svih stanovišta“, istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je saglasan u oceni da stanje u regionu zavisi od odnosa Beograda i Zagreba.

“Ipak smatram da presudan uticaj na stanje ima sposobnost regije da što pre bude sposobna da uđe u Evropsku uniju. Koliko ta sposobnost bude veća, tako će uticaj velikih regionalnih centara biti manji i normalniji. Evropa će nas svesti na pravi format“, ocenjuje Dačić.

On je rekao i da to što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik bio prisutan na vojnoj paradi u Beogradu i to pored predsednika Srbije i Rusije nije politička poruka.

“To je pitanje protokola koji se odnosi prema imenima funkcija, a ne ljudi. Naš uticaj na RS drži se u okvirima koji su važni za Srbiju. Mi smo jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma i imamo posebne veze sa onim delom BiH u kom žive pripadnici našeg naroda, ali i izuzetne veze sa Federacijom čija stabilnost nam je od velikog značaja. Nemamo svog čoveka preko Drine, niti favorita“, istakao je Dačić.

strana 1 od 211 idi na stranu