Poslanici: Ko se znoji zbog Šešelja

Beograd -- U skupštini se povela rasprava o puštanju Vojislava Šešelja iz Haga. Država neće dozvoliti destabilizaciju, rekao je Milovan Drecun. Iz DS navode: Nervoza u SNS

Izvor: Tanjug
Podeli

Država neće dozvoliti bilo kakvu destabilizaciju, ma od koga ona dolazila, izjavio je danas poslanik SNS Milovan Drecun povodom puštanja Vojislava Šešelja iz Haškog trubunala, dok iz opozicione DS navode da je SRS oduvek bila njihov politički protivnik, te da u "kumovske i porodične svađe" ne žele da ulaze.

"Stranka koja je dobila podršku skoro 50 odsto birača na izborima, svakako ima stabilnu političku poziciju koju ne može da uruši ni Vojislav Šešelj ni njegova straka koja je dobila dva ili tri posto", rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da država ima stabilne institucije i da je okrenuta prosperitetu gradjana, tako da neće dozvoliti bilo kakvu destabilizaciju.

Stav Socijalističke partije Srbije je identičan kao i stav vlade, rekao je poslanik te partije Djordje Milićević.

"Čini mi se da u ovom trenutku ništa ne može poremetiti političke prilike u Srbiji. Srbija ima jasan pravac, put kojim treba ići, a to svakako jeste evropski put, nastavak modernizacije, reformskih procesa bez kojih neće biti pozitivnih pomaka u Srbiji", naglasio je on.

Poslanik DS Balša Božović kaže da su radikali oduvek bili politički protivnici demokrata, kao i obrnuto, ali je ocenio da je primetna nervoza u redovima SNS.

"Mnogi poslanici su u medjuvremenu iz SRS prelazili u SNS, sad se neki kolebaju da li će se u nju vratiti. Porodične svadje lidera te dve političke opcije nas u tom smislu ne zanimaju", odgovorio je Božović novinarima.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Djurišić izneo je lični stav da puštanje Vojislava Šešelja na slobodu neće imati političke posledice na život u Srbiji.

"Ja lično mogu da vam kažem, mi kao stranka nismo zauzimali stav, da je neprihvatljivo da jedan čovek bude gotovo 12 godina u pritvoru bez presude i da je tim procesom stavljena jedna ljaga na rad Haškog tribunala za medjunarodne zločine, uopšte na medjunarodnu pravdu", rekao je Djurišić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Vojislavu Šešelju, koji je pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala, želi dobro zdravlje i brz oporavak.

Poslanici i o Banovom pozivu Prištini

Milovan Drecun ocenio da izjava Ban Ki Muna o nastavku dijaloga pokazuje koliko su štetne posledice zbog toga što se političari na Kosovu ne ponašaju odgovorno.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju smatra i da je Ban Ki Mun bio primoran da reaguje jer se oni koji žive na Kosovu i Metohiji nalaze u besperspektivnoj situaciji.

"S obzirom da je temelj stabilizacije, ne samo odnosa Beograda i Prištine nego celog regiona, nastavak normalizacije odnosa izmedju Beograda i Prištine onda je očigledno da je neophodno što pre formirati izvršnu vlast“, rekao je Drecun novinarima u skupštini.

Kako je rekao, upozorenje albanskim političkim liderima koje stiže sa tako visokog mesta, od generalnog sekretara UN jeste poruka da oni moraju da se okrenu budućnosti i sebične interese i politiku prošlosti ostave iza sebe.

Poslanik SPS Djordje Milićević rekao je komentarušići izjavu Ban Ki Muna da Srbija jeste za nastavak dijaloga i da je to jedini način da se dodje do kompromisnog i pravičnog rešenja.

"Srbija jeste za normalizaciju odnosa, za implementaciju postojećih sporazuma, ali do zastoja u dijalogu nije došlo zbog Srbije u ovom trenutku već zbog političkih prilika u Prištini“, rekao je Milićević.

On je podsetio da je Srbija dobila pozitivne komentare kada je reč o doprinosu u samom dijalogu sa Prištinom i ocenio da je zbog toga poodmakla na putu evropskih integracija.

Poslanik opozicione DS Balša Božović prokomentarisao je da se mnoge stvari kriju od očiju javnosti, pa i Briselski sporazum, kao i njegova primena.

"U nekoliko navrata smo imali priliku da čujemo premijera, ministra inostranih poslova koji su o tome govorili prilično površno“, rekao je Božović.

Božović je rekao i da od nadležnih državnih organa očekuje da informišu javnost o daljem toku razgovora, kao i u kom se smeru oni kreću, zatim o tome šta je to što je srpska strana obećala, a nije uradila, a šta je to što albansksa strana nije sprovela u delo.

Sumnje oko Poreske uprave tema poslanika

Poslanik SDS Marko Djurišić rekao je da očekuje da će se razjasniti sumnje koje je izneo zamenik direktora Poreske uprave o iznošenju podataka iz te finansijske institucije.

"To su optužbe, koliko sam shvatio, na neke ljude koji su u prethodnom periodu bili u Poreskoj upravi, saradnici ministra Lazara Krstića, koji je najviše hvaljen od premijera, od svih ministara koji su prethodne godine ušli i izašli iz Vlade Srbije, pa ja mislim da je primerenije da predsednik vlade da odgovor na te optužbe", rekao je Djurišić novinarima.

On je u Skupštini Srbije na pitanje novinara da prokomentariše taj slučaj, rekao da nije imao vremena da se upozna sa suštinom i šta se kome stavlja na teret, ali da mu je bilo simptomatično to što se saradnici nekadašnjeg ministra Krstića sada optužuju za neke vrlo ozbiljne stvari.

"Očekujem da će se to razjasniti, da neće ostati samo na nivou rekla-kazala", naveo je on.

Poslanik SPS Djordje Milićević odgovorio je novinarima da je to pitanje za nadležne institucije i nadležne organe, i da nije na SPS da komentariše ono što se moglo čuti prethodnih dana.

"Sada je svakako reč i odluka na nadležnim organima, a mi kao stranka verujemo u rad nadležnih organa", zaključio je Milićević.

Zamenik direktora Poreske uprave Marko Marinković rekao je u petak da postoji osnovana sumnja da su operativni podaci MUP-a, kao i svih poreskih obveznika u Srbiji, uključujući i podatke o gradjanima i firmama, izneti iz Poreske uprave."

Kako je istakao sumnja se da su iznošeni i u inostranstvo.

Marinković je, na konferenciji za medije u Poreskoj upravi, rekao da se za ovo delo sumnjiče poreski stručnjak Milica Bisić, nekadašnja državna sekretarka Ministarstva finansija dok je Krstić bio ministar, Nikola Ćorsović, Ivan Posavec, nekadašnji Krstićev savetnik i još nekoliko "praktikanata".

Marinković je istakao da su oni, po ovlašćenju koji im je dao tadašnji ministar Lazar Krstić, mogli slobodno da ulaze u Poresku upravu kao radna grupa.

strana 1 od 211 idi na stranu