SAD ne zna za ruski upad u UKR

Vašington -- SAD su saopštile da ne mogu, zasad, da potvrde izveštaje o ruskom vojnom upadu na teritoriju istočne Ukrajine, kao što tvrdi vlada u Kijevu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Portparol Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da su ruski tenkovi, oklopna vozila i kamioni viđeni u četvrtak na oko 25 kilometara od granice s Ukrajinom.

Portparol ukrajinske vojske rekao je ranije danas da je kolona od 32 ruska tenka, 16 haubica i 30 kamiona prešla u region Luganska koji je pod kontrolom proruskih snaga.

Psaki je rekla da SAD nemaju "nezavisnu potvrdu" u vezi sa tim izveštajem, ali je dodala da ako se potvrde te tvrdnje ukrajinske vojske onda SAD oštro osuđuju upad na ukrajinsku teritoriju ruskih vojnika i naoružanja.

"To bi bilo još jedno flagrantno kršenje sporazuma iz Minska koji su potpisali Rusija i proruske snage. Ruske snage i oružje moraju da se povuku iz Ukrajine, ukrajinski suverenitet mora da bude obnovljen duž ukrajinske strane međunarodne granice i tu granicu treba OEBS da nadzire, a svi taoci moraju da budu odmah oslobođeni", rekla je Psaki, prenela je francuska agencija.

Svet

strana 1 od 597 idi na stranu