Unija advokata traži od AKS da radi

Beograd -- Advokatska krivična unija uputila je predlog AKS da omogući advokatima postupanje u aktuelnim pritvorskim predmetima.

Izvor: Tanjug
Podeli

Iz Unije je saopšteno da su to predmeti u kojima bi njihovim klijentima koji su već u pritvoru "bio omogućen pristup pravdi i slobodi".

AKU predlaže da se njen predlog iznese na prvu narednu sednicu Upravnog odbora AKS, s obzirom na to da obustava rada advokata traje već dva meseca.

"Smatramo svojom profesionalnom obavezom advokata - branilaca, da Vam se obratimo u interesu slobode i odbrane naših klijenta", navodi se u dopisu AKU.

Ta unija branilaca ističe da i dalje nastavlja da poštuje odluke Komore o obustavi rada napominjući da "činjenica koliko će naši klijenti boraviti u pritvoru, vlast posebno ne pogađa, već njihove porodice, njih i nas", navodi se u dopisu advokata krivičara.

Krivičari su ukazali na neke od zakonskih normi, odredbe Kodeksa advokata i pojedine evropske preporuke, i izrazili nadu da će taj predlog biti usvojen, a Pravila o postupanju advokata tokom obustave rada revidirana, kako bi se, kako se navodi, izbegla šteta po interese njihovi klijenata.

AKS je izdala uputstvo prema kome advokati tokom obustave rada ne idu na suđenja, niti u policiju ili tužilaštvo na saslušanja.

AKU traži da se braniocima omogući da nastave postupanje u predmetima koji su u toku, a njihovi klijenti u pritvoru.

Beogradski advokati su letos 15 dana štrajkovali tražeći izmene poreskih rešenja za 2014. godinu, kojima je porez advokatima povećan za 40 odsto a u nekim slučajevima i do 100 odsto.

U septembru je štrajk ponovo počeo u 10. septembra, a u celoj Srbiji 17. septembra. Pored promene poreza, advokati traži i izmene zakona o javnom beležništvu, koji su počeli da se primenjuju 1. septembra.

strana 1 od 261 idi na stranu