Šešelj nije ušao u avion za Srbiju

Beograd -- Kako je za B92 rečeno u SRS, predsednik te stranke Vojislav Šešelj nije među putnicima aviona koji je večeras poleteo iz Holandije u Srbiju.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Navodno je procedura takva da optuženik po odlasku iz Haga treba da dobije telefonsku vezu na deset sekundi kako bi javio da je ušao u avion, ali kako do toga nije došlo, nije izvesno da je Šešelj krenuo na put ka Srbiji.

Prethodno je potpredsednik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić rekao da se Vojislav Šešelj razdužio u odnosu na pritvorsku jedinicu u Haškom tribunalu.

Krasić je istakao da se sa Šešeljem čuo oko 18.00, kada se on već razdužio i da u tom trenutku lider SRS-a nije imao informaciju kada će ga holandska policija "prebaciti" od ćelije do aerodroma.

Krasić je naveo da njima niko ne javlja kada će Šešelj doći i da "to može da bude danas, sutra ili prekosutra".

Posle 11 i po godina pritvora lider radikala Vojislav Šešelj, zbog teškog zdravstvenog stanja, biće pušten na privremenu slobodu.

U Haškom tribunalu navode da su humanitarni razlozi presudno uticali na donošenje ovakve odluke.

S druge strane, i predstavnici Vlade Srbije i vladajuće koalicije opravdavaju razloge puštanja teško bolesnog Šešelja, ali navode da oni svakako nisu jedini, pa čak ni presudni za konačnu odluku Haškog tribunalu.

Kada će Vojislav Šešelj stići u Srbiju još nije poznato. Sledeći redovan let kojim bi Vojislav Šešelj mogao da stigne je večeras u ponoć, ali nema potvrde toga da će on i biti na tom letu. Potvrda zavisi od Haškog tribunala, u kom, međutim, tvrde da zbog uobičajene procedure ne saopštavaju detalje dok optuženi ne napusti Holandiju. U Vladi kažu da razumeju razlog za puštanje teško obolelog Šešelja, ali i dodaju da to nije jedini razlog zašto ga puštaju na privremenu slobodu.

Iz Srpske napredne stranke, koja je i nastala cepanjem Šešeljeve SRS pre šest godina, poručuju da u dolasku lidera SRS-a ne vide ništa loše.

"SNS ne brine povratak Vojislava Šešelja u Srbiju, jer je politika koju on zagovara odavno prevaziđena", rekao je šef naprednjaka u Skupštini Srbije Zoran Babić.

Ipak, ministar rada Aleksandar Vulin, i pored opaske da svaki državljanin u Srbiji ima pravo da se leči i da bude čuvan, u puštanju Vojislava Šešelja vidi pokušaj destabilizacije Vlade Srbije i pokušaj zastrašivanja njenog predsednika Aleksandra Vučića. Vulin je Šešeljevo puštanje na slobodu povezao pre svega sa stavom da se dobri odnosi Srbije i Rusije ne dopadaju Zapadu.

"Drago mi je da se svaki državljanin pusti i vlada je dala garancije bez uslovljavanja, bez pitanja, bez kalkulisanja da li je ovo pravi trenutak, ali mene brine politička poruka Haškog tribunala, koji se ponaša kao politički sud", rekao je Vulin.

I predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je Trunal iskoristio zdravstveno stanje Šešelja da bi se, kako je rekao, izvukao iz situacije u koju je samo svojom zaslugom i upao.

Vulin je normalan čovek, plaši se samo Boga

Upitan da li u izjavi Vulina postoji strah od povratka Šešelja, Zoran Babić je odgovorio da mu je Vulin prijatelj i da se kao i "svaki normalan čovek plaši samo Boga".

"Ova odluka je pre svega motivisana namerom Tribunala da izađe iz situacije zbog koje je sam upao zbog ne primereno dugog suđenja u postupku protiv Šešelja", rekao je Ljajić.

Sudsko veće odobrilo je sinoć puštanje predsednika SRS Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala, objavio je Haški tribunal.

Za sada nije poznat tačan datum povratka Šešelja u Srbiju. Tribunal iz bezbednosnih razloga uvek objavljuje kada je neko pušten na privremenu slobodu tek kada napusti Holandiju, a tako će biti i u Šešeljevom slučaju.

Takođe nisu poznati ni uslovi njegovog puštanja na slobodu. U objavljenoj odluci Sudskog veće se navodi da je deo koji se odnosi na uslove i dalje tajna.

Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska izjavila je da su jedina dva uslova koja važe za Šešelja to da ne bude u kontaktu sa svedocima i da se odazove pozivu za suđenje.

Ipak, nakon vesti o puštanju na privremenu slobodu, funkcioner SRS Nemanja Šarović rekao je da im je lider u telefonskom razgovoru preneo da je on pušten bez uslova, te da mu spremaju veliki doček, na kojem će se on obratiti građanima Srbije.

Vojislav Šešelj je u Haškom tribunalu, u pritvorskoj jedinici tribunala boravio duže od 11 i po godina, počev od 24. februara 2003.

Sredinom oktobra SRS je objavila da su lekari Haškog tribunala Vojislavu Šašelju pronašli karcinom jetre na dva mesta.

Nakon toga lekarski tim iz Srbije pregledao je Vojislava Šešelja u Hagu.

"Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja ozbiljno i postoje elementi"životne ugroženost i definitivne metastaze na jetri", izjavio je Milovan Bojić, član lekarskog tima koji je u Hagu pregledao lidera Srpske radikalne stranke.

Šešelj je u Hag otišao dobrovoljno u februaru 2003. godine , neposredno pošto je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine. U Hag su ga ispratili trubači. Stranačke kolege obećavaju mu trubače i na dočeku.

Suđenje je počelo četiri godine po predaji, 7. novembra 2007. Optužnica ga tereti za brojne ratne zločine.

U Hagu je pisao knjige, među njima i jednu s posvetom ubici predsednika Vlade Zorana Đinđića.

"Ovu knjigu posvećujem potpukovniku Zvezdanu Jovanoviću, zameniku komandanta Jedinice za specijalne operacije, koji je srcem Miloša Obilića i sigurnom rukom Gavrila Principa, povratio bar deo ponosa, dostojanstva i samopouzdanja srpskog naroda."

Njegova politička biografija praćena je i mnogim incidentima, što van skupštine, što u parlamentu, što u TV emisijama.

U Srbiju se vraća po odluci Haškog tribunala da privremeno bude pušten na slobodu. Mediji su preneli i njegovu poruku da se vraća i da planira da se sveti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 211 idi na stranu