Bošnjaci sve dalje od dogovora

Nakon izbora za Nacionalno veće Bošnjaka u Tutinu i odbijanja prigovora liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" na regularnost, formiranje veća se komplikuje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.11.2014.

22:26

Default images

Nosilac liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" Jahja Fehratović saopštio je da ta lista ne priznaje izborne rezultate i optužuje Republičku izbornu komisiju da je učestvovala u "izbornoj krađi".

Istovremeno, nosilac pobedničke izborne liste "Za bošnjačko jedinstvo" Sulejman Ugljanin pozvao je nadležno ministarstvo da u što kraćem roku sazove konstituvnu sednicu kako bi, kako kaže, Bošnjaci nakon četiri godine dobili legalno i legitimno veće koje će moći da predstavlja i zastupa njihova prava interese.

On je na konferenciji za novinare čestitao svim učesnicima na izborima za Nacionalni savet, koji Bošnjaci u duhu bosanskog jezika nazivaju Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

"Sa aspekta Bošnjaka koji su izašli na izbore, sa aspekta onih koji su glasali i BNV-a prvog u ovoj zemlji, svih 70 većnika sa obe liste imaju legitimitet i stiču pravo da predstavljaju i štite interese Bošnjaka", rekao je Ugljanin.

S druge strane, lista koji je osvojila manje većničkh mandata na tim izborima, bliska muftiji Muameru Zukorliću, podnela je krivične prijave protiv RIK, radnog tela i biračkih odbora u Tutinu.

"Iskoristićemo sve mehanizme da dođemo do pravde, kako bi se stalo na put političkom kriminalu i izbornoj krađi, jer postoje video snimci kao neoborivi dokaz za naše tvrdnje. Ovaj politički kriminal organizovala je lista 'Za boššnjačko jedinstvo - dr Sulejman Ugljanin", odnosno njeni predstavnici u Tutinu i pojedinci iz RIK na čelu sa zemenikom predsednika Ivanom Šebekom", rekao je Fehratović juče na konferenciji za novinare.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ima rok od 20, a najviše 30 dana od zvaničnog proglašenja rezultata izbora da sazove konstitutivnu sednicu svih nacioalnih saveta nacionalnih manjina.

Konstituvinoj sednici treba, međutim, da prisustvuju predstavnici svih lista koje su učestvovale na izborima.

Za bošnjački savet konkretno, iako lista "Za bošnjačko jedinstvo" može samostalnog da formira BNV, neophodno je da konstitutivnoj sednici prisustvuje 19 većnika sa Ugljaninove liste i 16 većnika sa liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju".

RIK je prethodno odbila kao neosnovane prigovore ove liste na regularnost ponovljenih izbora na tri biračka mesta u opštini Tutin.

To je za listu "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" neprihvatljivo, pa je Fehratović konstatovao da "RIK nije dorasla osnovnom zadatku, što se zaključuje iz odbacivanja prigovora, jer kao ozbiljna institucija treba da vodi računa o izbornoj volji građana, a ovim je dokazala da ima zasluge za izbornu krađu".

Nosilac ove liste smatra da je teško očekivati da dođe do bošnjačkog jedinstva "sa ljudima koji su svoje mandate osvojili krađama i lopovlucima".

Ugljanin, međutim, smatra da su Bošnjaci dobili legalno i legitimno Veće koje će zastupati njihova prava i interese konkretno u četiri oblasti - jezik i pismo, obrazovanje, kultura i informisanje, ali i u svim drugim oblastima.

On obećava da će svih 35 kandidata za većnike sa konkurentske liste takođe učestvovati legitimno u radu Veća i donošenju svih odluka, kao i u radu svih odbora, komisija i drugih organa BNV-a.

"Mogu da kažem da su Bošnjaci dobili još jedan legalan i legitiman mehanizam, legalno i legitimno telo i da će ideja bošnjačkog jedinstva imati sve veću i veću podršku", rekao je Ugljanin.

On je najavio i da će jedan od prvih koraka tog veća biti izmena i dopuna zakona koji reguliše izborni proces za manjinska veća jer, kaže, desetine hiljada ljudi ni ovog puta nije uspelo da iskoristi svoje biračko pravo.

Veće će, obećao je, pokloniti punu pažnju rešavanju pitanja vladavine prava, radne sigurnosti, radne države i konkurentne privrede i ekonomije, zatim razvoju komunalne i opšte kapitalne infrastrukture i svih pitanja od značaja za sve građane Sandžaka i to na svim mestima, i na domaćem i na međunarodnom planu.

BNV je najviše predstavničko telo sandžačkih Bošnjaka u Srbiji, a prvo je osnovano 11. maja 1991. godine, pod imenom Muslimansko nacionalno veće Sandžaka (MNVS). Za predsednika tog veća je izabran Ugljanin.

Na manjinskim izborima pre četiri godine BNV nije konstituisano jer su se sukobile Ugljaninova i lista koju je na tim izborima predvodio muftija Zukorlić.

Zukorlić je tada formirao svoje veće koje država nije priznala, a dotadašnje veće, na čelu sa Esadom Džudžom je dobilo status BNV-a u tehničkom mandatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: