Zbog Šešelja protest SRS ispred RTS

Protest oko 200 pristalica SRS-a koji je danas počeo ispred zgrade RTS-a završen je ispred obližnjeg Doma Narodne skupštine Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.11.2014.

12:45

Default images

Pristalice SRS nosile su veliki transparent "Zaustavimo ubijanje Vojislava Šešelja", transparente "Šešelj srpski heroj" i stranačke zastave.

Zamenik predsednika stranke Nemanja Šarović kazao je da su radikali organizovali protest ispred RTS-a jer smatraju da je to javni servis gradjana Srbije, a da ta medijska kuća ignoriše većinu gradjana i ne izveštava dovoljno o zdravlju njihovog lidera.

On je ponovio da je jedini zahtev SRS-a da Vojislav Šešelj bude bezuslovno pušten na slobodu.

Šarović je kazao da je Srbija dužna da da garancije za Šešeljevo puštanje iz zatvora, bez ikakvih uslova i traženja da se on obaveže da će poštovati odluke Medjunarodnog suda za ratne zločine, i bez obzira što lider SRS-a te garancije nikada neće prihvattiti.

"Šešelj nikada nije prihvatao garancije izdajničkih režima. Nije prihvatio ni garancije Zorana Đindjića, ni Vojislava Koštunice, pa neće prihvatiti ni garancije Aleksandra Vučića. On se dobrovoljno predao haškom tribunalu i ni tada nije tražio garancije", kazao je Šarović.

On je kazao da Šešelj nije dobio nikakav zahtev i da je jedino dobio pismo koje je Vlada Srbije uputila Vladi Holandije, i to sa zakašnjenjem, tek nakon što su to pismo o garancijama dobili mediji.

Potpredsednica SRS Vjerica Radeta okarakterisala je jučerašnje interesovanje medija za puštanje Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala kao farsu, i kazala da "Šešelj želi da dodje u Srbiju, ali kao slobodan čovek".
Foto: Tanjug
SRS je najavio da će u subotu u 12.00 ispred suda u Hagu održati protest podrške Vojislavu Šešelju i traziti da se on oslobodi.

Ispred zgrada RTS-a i Skupštine bile su jake policijske snage koje su bile brojne skoro kao i pripadnici protesta.

Saobraćaj u Takovskoj ulici je potom normalizovan.
Foto: Tanjug
Raspravno veće Haškog tribunala pokrenulo je u utorak inicijativu za puštanje na privremenu slobodu optuženog Vojislava Šešelja usled pogoršanja njegovog zdravlja.
Od vlasti Srbije je zatraženo i da izjavi može li garantovati da Šešelj neće kontaktirati sa potencijalnim svedocima i da će se vratiti u Hag kada ga Tribunal pozove. Veće napominje i da bi Šešelj morao da poštuje i druge uslove koje bi ono propisalo.

Od Vlade Srbije Holandija je dobila pismo u kome se kaže da Srbija može da garantuje za Šešelja, ako se on pravno obaveže da će poštovati uslove tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: