Obama pozvao republikance u pomoć

Predsednik SAD Barak Obama obećao da će sarađivati sa republikancima i pozvao ih da pomognu u borbi protiv ebole.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.11.2014.

23:45

Default images

Američki predsednik Barak Obama, obećao je danas da će sarađivati sa republikancima - koji su, posle ubedljive izborne pobede preuzeli kontrolu nad Kongresom - i pozvao ih da mu pomognu u borbi protiv ebole i džihadista iz grupe Islamska država.

Obama je, međutim, upozorio da će pre kraja godine preduzeti korake na polju imigracije, bez obzira na to da li će novi Kongres napraviti pomak u reformi zakona koji se tiče tog pitanja.

"Za republikance je, kako vidimo, ovo bila dobra noć. Želim da sarađujem s novim Kongresom, kako bi naredne dve godine učinili što je moguće više produktivnima", rekao je Obama, dan pošto su republikanci preuzeli kontrolu nad Senatom od Obaminih demokrata i ojačali svoju većinu u Predstavničkom domu.

Američki predsednik rekao je i da će od novog Kongresa zatražiti pomoć u borbi protiv širenja ebole u Zapadnoj Africi i šire, kao i za vojnu akciju protiv džihadista u Iraku i Siriji.

Obama je podsetio da je od Kongresa već zatražio 6,2 milijarde dolara novih sredstava za borbu protiv ebole u Zapadnoj Africi i SAD.

Kako prenosi AP, od te sume dve milijarde dolara biće namenjene američkoj Agenciji za međunarodni razvoj, a 2,4 milijarde biće dodeljene Ministarstvu zdravlja SAD.

"Kao druga stvar, nameravam da uključim Kongres u proces dodele novih ovlašćenja za upotrebu vojne sile protiv Islamske države", rekao je Obama.

Kad je reč o imigraciji, Obama je rekao da bi želeo da se Kongres složi i odobri zakon koji bi otvorio put za dobijanje državljanstva određenim građanima SAD koji nemaju dokumenta i navodnim imigrantima, ali je poručio da će sam preduzeti korake, ako to kongresmeni ne učine, preneo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: