"SAD pogodio republikanski cunami"

Razmere trijumfa republikanskih kandidata na izborima za predstavnička tela u SAD mediji su već tokom noći počeli da upoređuju sa cumanijem i uraganom.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2014.

09:23

Default images

Ključna bitka ovog novembra vođena je za Senat, gde je na raspolaganju bilo 36 mesta. U prethodnom sazivu demokrate su imale 53 mesta i podršku 2 nezavisna senatora, a republikanci 45, pa im je bilo neophodno da sačuvaju svoje i preuzmu 6 rivalskih mesta.

Jedanaest država smatrano je "bojnim poljima" - u dve su većinu branili republikanci (Kanzas i Džordžija), u ostalima demokrate.

Ispostavilo se da je u svakoj od njih predstavnik GOP ili pobedio, ili izgubio sa manje od 1 procenta razlike, kao u Virdžiniji i Nju Hempširu (gde još uvek nema proglašenja pobednika).

Zapadna Virdžinija, Južna Dakota, Kolorado, Ajova, Severna Karolina, Arkanzas, Montana. Očekuje se da će istim putem krenuti Aljaska i Luizijana i da će konačni skor biti 54 republikanska senatora.

Neke od tih pobeda bile su neočekivane, kao one u Severnoj Karolini i Koloradu. Druge su donele nove heroje u prvi plan američke politike. Među njima su 37-godišnji Tom Koton iz Arkanzasa, najmlađi senator, i Džoni Ernst, 44-godišnja zvezda desnog krila i Youtube-a.

Njima je zajedničko to što su imali zapaženu karijeru u vojsci, koja je uključivala službu u Iraku. Ta dva imena treba zapamtiti, jer će izvesno imati zapaženu ulogu u narednim godinama.

Ernst je prva žena koju je u Senat poslala Ajova, prvi put žena predstavlja i Zapadnu Virdžiniju, dok je Južna Karolina izabrala prvog crnog senatora za preko 130 godina. U Predstavničkom domu je prvi put više 100 žena među 435 članova.

Podjednako vredne za GOP bile su pobede nekih iskusnih i cenjenih političara, koji su se suočavali sa ozbiljnom pretnjom.

Među njima su dosadašnji lider manjine u Senatu Mič MekKonel iz Kentakija, Pet Roberts iz Kanzasa i guverner Mičigena Rik Snajder, moguć predsednički kandidat za 2016. Dramatičnu pobedu u guvernerskoj trci ostvario je i Rik Skot na Floridi.

Guvernerske trke su donele seriju velikih iznenađenja, u kojima su republikanci dobili ili veoma tesno gubili u mnogim tradicionalno snažnim uporištima demokrata, u mnogim državama na severoistoku i regionu Velikih jezera.

Džon Kasić, guverner Ohaja hrvatskog porekla, pobedio je očekivano, ali je osvojio nestvarnih dve trećine glasova u državi koja je tradicionalno među najneizvesnijima.

Prave debakle doživela su najveća demokratska imena - novi guverner Obaminog Ilinoja je republikanac, a dom porodice Klinton u Arkanzasu dao je pobede rivalskoj stranci u svim trkama.

Dodatni udarac predstavljaju porazi mnogih kandidata koje su Klintonovi i Obama lično podržavali i dolazili u pomoć njihovim kampanjama (mada se veliki broj demokratskih kandidata ograđivao javno od Obame, da njegov loš rejting ne pređe na njih).

Posebno je bolno za njih što je izdvojeni tandem Ernst-Koton iz država koje su pomogle da Bil Klinton i Barak Obama stupe na scenu.

Bil i Hilari Klinton, koja bi trebalo da se kandiduje za predsednicu 2016, zajedno su nastupali na skoro 200 skupova u ovoj kampanji. Ovakvi rezultati su za njene ambicije veoma loša vest, a dodatni problem predstavlja konstantni pad biračkog tela na koje računa, pre svega mladih i etničkih manjina, kojih je na izborima bilo 10 do 20 posto manje od nacionalnog proseka.

Demokrate su platile skupu cenu potpunog oslanjanja na demografiju i tzv. "Obaminu koaliciju" - za predsednika je pre dve godine glasala velika većina etničkih manjina i mlađih od 25 i prilična većina ženskih birača. Dobar deo priprema za ove izbore bazirao se na teoriji da demografija ide na ruku demokratama.

Kako se kretao izborni dan u Sjedinjenim Američkim Državama pogledajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: