Garancije Šešelju ako ispuni uslove

Hag -- Hag objavio Ljajićevo pismo u kom se kaže da je Srbija spremna da pruži garancije Vojislavu Šešelju, ukoliko se on obaveže da će poštovati uslove Tribunala.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Haški tribunal objavio je danas pismo predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa tim sudom Rasima Ljajića u kojem on poručuje da je Srbija spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uslovom da se optuženi obaveže da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala.

Ljajić je danas uputio pismo sudskom veću Haškog tribunala povodom odluke koju je to veće juče donelo u predmetu protiv optuženog lidera SRS Vojislava Šešelja, a kojom se od Vlade Srbije traže garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

"Vlada Srbije zabrinuta je zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu... pod uslovom da se optuženi, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije imajući u vidu da ih je do sada odbijao", navodi se u Ljajićevom pismu.

U tekstu pisma se još navodi da stav Vlade Srbije u pogledu eventualnog puštanja na slobodu optuženog Vojislava Šešelja ostaje isti kao i prilikom prethodne odluke sudskog veća Haškog tribunala kojom su od Vlade tražene garancije, o čemu je Vlada obavestila Tribunal 1. jula ove godine.

U pismu se podseća da je Vlada Srbije davala garancije za sve državljane Srbije optužene pred Haškim tribunalom koji su se zahtevom obratili i tražili da Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili određeni u odlukama sudskih veća Tribunala.

"U dosadašnjoj praksi Vlada Srbije je uspešno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom", zaključuje se u pismu.

"Ako Šešelj odbije, Sudsko veće donosi odluku"

Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska izjavila je večeras da, ukoliko optuženi Vojislav Šešelj odbije garancije Vlade Srbije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, Sudsko veće Tribunala će doneti odluku o daljim koracima.

"To je pitanje koje će morati da razmatraju sudije Sudskog veća. Oni su dobili, ili će dobiti, odgovore sa kojima će se upoznati i onda će sami odlučiti kakvi moraju biti sledeći koraci", rekla je Spalinska u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Ona je potvrdila da je Vlada Srbije dostavila danas Haškom tribunalu odgovor u vezi sa mogućim puštanjem na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja i dodala da Vlada Holandije nije podnela nikakav javni dokument.

"Što se tiče Vlade Holandije, nema nikakvog javnog podneska" , rekla je ona.

Haški tribunal zatražio je danas od vlada Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Tribunal je pri tom naveo da je dobio dodatne poverljive informacije, o kojima je javnost već upoznata, a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja, te s obzirom na novi razvoj događaja razmatra mogućnost njegovog privremenog puštanja na slobodu.

Na pitanje da li će Tribunal preduzeti nešto povodom protestnog okupljanja koje je za subotu najavila Srpska radikalna stranka, čiji je Šešelj lider, Spalinska je odgovorila da su u Tribunalu upoznati sa tim najavama, ali da, za sada, ne planiraju da se obraćaju okupljenima.

"Mi smo videli u medijima takve najave, ali zasad nemamo nikakvih planova da se neko obraća tom skupu ako do njega dođe", rekla je ona.

Srpska radikalna stranka najavila je danas da će u subotu, 8. novembra, organizovati protest ispred zgrade Tribunala u Hagu, sa koga će zatražiti bezuslovno puštanje na slobodu svog lidera.

Haški tribunal objavio je danas pismo predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa tim sudom Rasima Ljajića u kojem on poručuje da je Srbija spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uslovom da se optuženi obaveže da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala.

"Vlada Srbije zabrinuta je zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu... pod uslovom da se optuženi, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije imajući u vidu da ih je do sada odbijao", stoji u Ljajićevom pismu.

Jadranka Šešelj: Vlada skida odgovornost sa sebe

U međuvremenu se oglasila i supruga Vojislava Šešelja, Jadranka. Ona je, u intervjuu za Novi magazin, rekla da Vlada Srbije time što daje uslovne garancije za privremeno puštanje Šešelja na slobodu skida odgovornost sa sebe. Dodaje da se svakodnevno čuje sa suprugom, ali da on ne želi da pričaju o njegovoj bolesti.

"Čujemo se svakodnevno, ali on ne želi da govori o karcinomu. I za metastaze na jetri, saznala sam tek deset dana pošto su mu otkrivene. Jednostavno, on neće da priča o tome. Na taj način pokušava da zaštiti decu i mene od svega. Svakome je jasno kako se osećamo. Uznemireni smo. Deca su prilično namučena, pa sa većim strahom gledaju na sve. Održava nas njegov duh. Voja je isti kao što je bio. Šali se, vedar je. Nije potonuo. Posle prošlogodišnje operacije, kada mu je otkriven karcinom debelog creva, on, praktično, nije ni lečen", rekla je ona.

strana 1 od 15 idi na stranu