Vlada: Uslovne garancije za Šešelja

Haški tribunal razmatra puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu. Vlada Srbije navela da će dati uslovne garancije za puštanje predsednika SRS.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 05.11.2014.

13:12

Default images

Haški tribunal zatražio je od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Iz SRS je potom saopšteno da je u kontaktu sa svojim predsednikom, ali da on u toku dana nije pominjao mogućnost puštanja.

Iz kabineta predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića navedeno je da je stav Vlade Srbije ostao isti kao i prilikom prethodne odluke suda, kojom su tražene garancije od Vlade, posle čega je ona poslala pozitivan odgovor, ukoliko Šešelj poštuje uslove privremenog puštanja na slobodu.

Ljajić je istakao da je Vlada Srbije zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog Šešelja i da je u tom smislu spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, pod uslovom da se on izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao.

Kako je ranije objavljeno, uslovi Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu bi podrazumevali kućni pritvor, policijsku pratnju prilikom kretnja iz medicinskih razloga, zabranu komunikacije sa žrtvama u vezi sa njegovim slučajem, zabranu javnog razmatranja njegovog slučanja, a pominjala se i zabrana učešća u "političkom životu", kao i oduzimanje pasoša.

Tim srpskih lekara, tokom posete Vojislavu Šešelju u pritvoru, obavešten je da Pritvorska jedinica Tribunala primenjuje potpuno kompetentan sistem zdravstvene zaštite, zasnovan na holandskim standardima, saopštio je danas Haški tribunal.

Hag razmatra privremeno puštanje Šešelja

Tribunal je naveo da je dobio dodatne poverljive informacije koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja.

S obzirom na novi razvoj događaja, Tribunal razmatra mogućnost privremenog puštanja na slobodu Šešelja i zato je pozvao Srbiju i Holandiju da najkasnije danas do 18 sati dostave svoje mišljenje, navedeno je u saopštenju.

Tribunal je od Vlade Srbije zatražio i da potvrdi da će biti u mogućnosti da garantuje da optuženi neće stupati u kontakt sa svedocima ili žrtvama i da će se Šešelj vratiti pod nadzor Međunarodnog suda u Hagu čim to naloži Sudsko veće.

Sudsko veće je nedavno razmatralo mogućnost da se Šešelj usled pogoršanja zdravstvenog stanja privremeno pusti na slobodu, ali je zbog nedostatka saradnje optuženog prekinulo taj postupak, navedeno je u saopštenju Haškog suda.

Međutim, pošto je Sudsko veće primilo dodatne informacije koje govore da se zdravstveno stanje optuženog pogoršalo i s obzirom na taj razvoj događaja i da bi se izbeglo najgore, Sudsko veće razmatra mogućnost da Šešelja privremeno pusti na slobodu kako bi mu bila ukazana nega u najboljem mogućem okruženju, a da se pri tom osigura bezbednost svedoka i integritet postupka, navodi se u saopštenju iz Haga.

Radeta: Čuli smo se sa Šešeljem, ništa nije rekao

Potpredsednica SRS Vjerica Radeta izjavila je da ne može da komentariše informaciju o privremenom puštanju na slobodu lidera SRS-a i haškog optuženika Vojislava Šešelja zato što ni on ni sama stranka nisu dobili zvanične informacije o tome iz Haga.

"Mi smo tu informaciju pronašli na internetu. Jutros nam se javio predsednik i ništa nam o tome nije rekao. Očekujemo da se tokom dana opet čujemo s njim i tek tada ćemo imati više informacija", kazala je Radeta.

Šešelj lečen po holandskim standardima

Tim srpskih lekara, tokom posete Vojislavu Šešelju u pritvoru, obavešten je da Pritvorska jedinica Tribunala primenjuje potpuno kompetentan sistem zdravstvene zaštite, zasnovan na holandskim standardima, saopštio je danas Haški tribunal.

Lekari iz Srbije obavešteni su da Pritvorska jedinica primenjuje potpuno kompetentan sistem zdravstvene zaštite, zasnovan na holandskim standardima u pogledu učestalosti, vrsta i metoda dijagnostike i lečenja, a pored toga zatvorenici uživaju ubrzan pristup medicinskim i dijagnostičkim testovima koji nisu dostupni prosečnim građanima Holandije, navedeno je u saopštenju.

Haški tribunal je podsetio da je tim lekara iz Srbije posetio Šešelja od 29. do 31. oktobra u Pritvorskoj jedinici, na zahtev Vlade Srbije i u skladu sa pravilom 31 Pravilnika o pritvoru.

U saopštenju Tribunala navedeno je da je medicinsko osoblje Pritvorske jedinice u potpunosti sarađivalo sa srpskim lekarima i uz saglasnost zatočenika stavilo na uvid svu raspoloživu dokumentaciju i odgovorilo na sva pitanja.

Tribunal je istakao da je zahtev za posetu lekara odobren u izuzetno kratkom vremenskom roku i da je dostavio svu traženu dokumentaciju i da će u najkraćem roku dostaviti dodatne dijagnostičke testove. Podsetimo, Milovan Bojić , član lekarskog konzilijuma koji je posetio lidera SRS u Hagu, rekao je da je zdravstveno stanje Vojislava Šešelja ozbiljno i da postoje elementi “životne ugroženosti” i definitivne metastaze na jetri.

On je podsetio da je Šešelju prethodno dijagnostikovan i rak debelog creva, ali da nije bilo adekvatnog medicinskog tretmana.

Bojić je predložio i kao jedino rešenje izneo da se Šešelj leči u Srbiji, ali je i ukazao na to da se to ne može očekivati dok njemu ne bude ukinut pritvor.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Sheveningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želeo da iznosi nikakve argumente odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: