"Nismo imali posmatrače u Ukrajini"

Beograd -- Srbija nije imala zvanične predstavnike koji su posmatrali izborni proces na istoku Ukrajine, 2. novembra, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ministarstvo je naglasilo da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zbog učešća dvojice poslanika vladajuće Srpske napredne stranke kao posmatrača na izborima u regionima Donjeck i Lugansk, koje Kijev nije priznao.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i nastavak mirovnog procesa, kao i da je Srbija spremna da kao predsedavajući OEBS sledeće godine aktivno doprinese dolaženju do rešenja u skladu s međunarodnim pravom i uz poštovanje Povelje UN.

"Upravo imajući u vidu navedeno, predstavnici nijedne zvanične institucije Republike Srbije, ni Vlade ni Narodne skupštine, nisu bili angažovani kao posmatrači niti na bilo koji način uključeni u izborni proces na istoku Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Poslanici SNS Vladimir Đukanović i Branislav Blažić bili posmatrači na izborima u istočnoj Ukrajini.

Poslanik Vladimir Đukanović rekao je juče da u Donjeck nije otišao kao poslanik Srpske napredne stranke već samoinicijativno na poziv prijatelja iz tih krajeva, ali i iz Moskve, koji imaju nevladinu organizaciju koja prati izbore u Rusiji i istočnim zemljama.

Politika

strana 1 od 211 idi na stranu