SAD: Izbori na istoku UKR lažni

Vašington -- SAD su izbore na istoku Ukrajine proglasile lažnim, ističući njihovu nelegalnost i nelegitimnost.

Izvor: Tanjug
Podeli

Bela kuća izražava i zabrinutost zbog izveštaja o kretanju ruskih trupa i vojne opreme u pravcu ukrajinske granice, izveštava AFP.

"SAD osuđuju nelegitimne, tzv. 'izbore' koje su u nedelju održali separatisti podržani od Rusije u delovima Donjecka i Luganska", stoji u saopštenju portparolke Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Bernadet Mihan.

Ističe se kako su ti izbori u suprotnosti sa ukrajinskim ustavom, zakonom o "specijalnom statusu" i osnovnim izbornim normama.

I portparolka Stejt dipartmenta Džen Psaki ističe kako SAD žale zbog izbora na istoku Ukrajine i ne priznaju bilo kog od lidera izabranih tim "nelegalnim glasanjem".

Psakijeva je upozorila Moskvu da bi priznavanje ovih izbora samo vodilo Rusiju u još veću izolaciju.

Bernadet Mihan izrazila je zabrinutost zbog nastojanja ruskog ministarastva inostranih poslova da da legitimitet izborima u Istočnoj Ukrajini.

Mihanova napominje da neuspeh Rusije u ispunjavanja svojih obaveza na osnovu Protokola iz Minska stavlja pod znak pitanje njenu podršku mirnom rešenju konflikta u nekim delovima Istočne Ukrajine.

Ona je izrazila zabrinutost zbog izveštaja o napadima poslednjih dana na posmatračke dronove EU iznad Istočne Ukrajine.

"Ukoliko bi Moskva nastavila da ignoriše obaveze koje je preuzela u Minsku i nastavi sa svojim destabilišućim i opasnim akcijama, troškovi za Rusiju će biti veći", upozorila je Mihanova.

Svet

strana 1 od 597 idi na stranu