Berlin podseća Moskvu na obećanje

Berlin -- Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer podsetio je danas ruske vlasti na njihovo obećanje da će poštovati "jedinstvo Ukrajine".

Izvor: Beta
Podeli

Ova poruka je stigla dan posle izbora održanih na proruskom istoku zemlje koje EU i ukrajinske vlasti ne priznaju.

"Ocenjivaćemo Rusiju i predsednika (Vladimira) Putina prema njihovim izjavama, prema kojima jedinstvo Ukrajine neće biti dovedeno u pitanje", napisao je Štajnmajer u dve tviter poruke, kao prva reakcija na juče održane izbore na istoku Ukrajine.

On je rekao da Evropska unija ove "takozvane izbore" smatra nelegalnim i suprotnim duhu i slovu sporazuma iz Minska, zaključenog 5. septembra između Kijeva i pobunjenika uz podršku međunarodne zajednice i Moskve.

Štajnmajer je tako ponovio reči Federike Mogerini, nove šefice EU diplomatije.

Mogereni je sinoć ocenila da su predsednički i parlamentarni izbori u pobunjenim ukrajinskim oblastima Donjeck i Lugansk "nova prepreka na putu ka miru u Ukrajini" i da je glasanje u tim "narodnim republikama" ilegalno i nelegitimno.

"Evropska unija ga neće priznati", navela je Mogerinijeva u saopštenju.

Mogerini je rekla da sporazum iz Minska ostaje "legalni i legitiman način" za izbor lokalnih vlasti na istoku Ukrajine koja je pod kontrolom proruskih separatista.

Nasuprot tome, Moskva je saopštila da će poštovati rezultate izbora održanih na istoku Ukrajine i za razliku od zapadnih zemalja ocenila da ti izbori predstavljaju "jedan od važnih tačaka sporazuma iz Minska" i dozvoljavaju da se "legitimizuju" separatističke vlasti.

Na juče održanim izborima u oblastima Donjecka i Luganska potvrđene su funkcije dotadašnjih vođa pobunjenika koji su tokom leta došli na čelo separatističkih pokreta.

Prema preliminarnim rezultatima iz ovih oblasti, kako prenose tamošnji izborni zvaničnici, Aleksandar Zaharčenko, predsednik samoproklamovane vlade Donjecka, ostaje na čelu te oblasti, a u oblasti Lugansk ostaje Igor Plotinski, dosadašnji premijer.

Oni su prema preliminarnim rezultatima osvojili 70, odnosno 60 odsto glasova, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Svet

strana 1 od 597 idi na stranu