Advokati ne mogu u parlament

Beograd -- Predstavnicima AKS zabranjeno je da prisustvuju raspravi o izmenama zakona o notarima i o prometu nepokretnosti koja je počela u Narodnoj skupštini.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Ovo još jednom pokazuje diktatorski karakter ove vlasti, kojoj ne odgovara da se čuje drugačiji glas, ni da se vide neistomišljenici, pa čak i ako sede na svečanoj galeriji bez prava glasa", izjavio je za agenciju Beta savetnik za medije AKS Ivan Milošević.

Delegacija Komore, s predsednikom Dragoljubom Đorđevićem na čelu, izrazila je želju da prisustvuje sednici na kojoj će biti razmatrani predlozi zakona o izmeni zakona o javnom beležništvu i prometu nepokretnosti, koji obrazlaže ministar pravde Nikola Selaković.

Kako kažu u AKS, poseta je bila uredno najavljena, ali je zabranjena ili odbijena na taj način što službi obezbeđenja nisu dostavljeni spiskovi predstavnika Komore koji su nameravali da prate sednicu.

"Smatramo da je ovakvo postupanje Skupštine Srbije nedopustivo, i mi ćemo nastaviti da se borimo protiv takvog postupanja svim sredstvima, između ostalog i velikim skupom advokata koji će se dogoditi u utorak u minut do 12 na Trgu Nikole Pašića, na samo 100 metara od zdanja u koje nam danas nije dozvoljen ulaz", istakao je Milošević.

Selaković: Advokati i notari nisu suprotstavljene strane

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da advokati i notari nisu i ne smeju biti suprotstavljene strane jer su i jedni i drugi potrebni građanima.

Selaković je u parlamentu, gde govori o izmenama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, istakao da predložena rešenja nisu ona koja su tražili vrhovi advokatskih komora i da su oni tražili izmene koje su gotovo obesmišljavale koncept zakona iz 2011.godine.

Ovo su rešenja koja pružaju priliku advokatima koji su se bavili isključivo ugovornim pravom, a koji nisu u međuvremenu postali javni beležnici da i dalje nastave da se bave ovom delatnošću, da ostvaruju prihod, da od toga mogu da žive, a da uz sadejstvo sa javnim beležnikom građanima pružaju mnogo viši stepen pravne izvesnosti i pravne sigurnosti“, rekao je Selaković.

Pozivajući poslanike da podrže izmene zakona, Selaković je naglasio da advokati i javni beležnici nisu, ne mogu i ne smeju biti suprotstavljene strane, da su i jedni i drugi potrebni građanima Srbije i pravnom sistemu koji teži jednom boljem i stabilnijem funkcionisanju.

Prema njegovim rečima, izmenama je predviđeno da pored javno beležničkog zapisa koji sačinjava javni beležnik, ugovor o prometu nepokretnosti može biti sačinjen i od drugih lica, bilo da su to advokati ili same stranke.

On je zatim objasnio da ugovor mora biti overen od strane javnog beležnika u postupku solemnizacije kako bi stekao svojstvo javne isprave.

„Javni beležnik neće overiti ispravu, ako je sadržina isprave nedopuštena po zakonu, ako sumnja da je njena sadržina prividna, da se preduzima radi izbegavanja zakonskih obaveza ili protivpravnog oštećenja trećeg lica“, objasnio je Selaković.

Nagrada javnog beležnika za solemnizaciju ne iznosi pun iznos tarife već 60 odsto od nagrade za sačinjavanje javno beležničkog zapisa čime će se, kako je rekao Selaković, smanjiti troškovi za stranke koje same sastavljaju ugovor o prometu nepokretnosti, a advokatu koji sastavlja ugovor otvoriti mogućnost da pristojno naplati svoj rad.

Izmenama je predviđeno da ubuduće 30 odsto od nagrade notara ide u budžet Srbije.

strana 1 od 261 idi na stranu