Vals u Srbiji 6. i 7. novembra

Pariz -- Premijer Francuske Manuel Vals boraviće 6. i 7. novembra u poseti Srbiji, gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom, saopšteno je iz Valsovog kabineta.

Izvor: Tanjug
Podeli

Poseta šefa francuske vlade imaće ekonomsku, političku i komemorativnu dimenziju, piše u saopštenju objavljenom na vebsajtu francuske vlade.

Vals će se u Beogradu sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Premijer Vals predvodiće delegaciju francuskih privrednika - predstavnika 35 preduzeća i ekonomskih aktera, koji će učestvovati na poslovnom forumu čiji je cilj jačanje trgovinskih odnosa između Srbije i Francuske.

Dve strane će potpisati i više bilateralnih ugovora, posebno u domenu saobraćaja i partnerstva između javnog i privatnog sektora.

Poseta Valsa, na Vučićev poziv, biće "prva poseta nekog šefa francuske vlade demokratskoj Srbiji u vreme kada ta zemlja, istorijski bliska s Francuskom, sprovodi ambiciozne reforme uprave i modernizacije, istovremeno se otvarajući ka normalizaciji odnosa sa susedima", navedeno je u saopštenju.

Premijeri Vučić i Vals i gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetiće Obrenovac, pogođen majskim poplavama, gde će obići radove na obnovi, kojoj je doprinela i Francuska.

Vals će se sastati i s članovima francuske zajednice u Srbiji, koji su spontano odlučili da prikupe pomoć za stanovništvo područja pogođenih poplavama.

Sto godina posle izbijanja Prvog svetskog rata, Vals i Vučić će obići spomenik Francuskoj na Kalemegdanu, u znak sećanja na bratstvo iskovano u ratu, koje je učvrstilo prijateljstvo između Srbije i Francuske, piše u saopštenju.

Premijer Vals će razgovarati i sa studentima Beogradskog univerziteta, kojima će preneti podršku Francuske evropskoj budućnosti Srbije.

strana 1 od 211 idi na stranu