I Trst želi otcepljenje

Nakon referenduma u Škotskoj, pokreti za nezavisnost širom Evrope traže svoju medijsku pažnju, a u Italiji najnoviji takav pokret je u Trstu, piše BBC.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.11.2014.

13:37

Default images

Pokret za nezavisnost Venecije, predvođen biznismenom Đanlukom Busatom, nedavno se našao na naslovnim stranicama zbog neobavezujućeg onlajn referenduma, po kome je, kako tvrdi Busato, 87 odsto učesnika glasalo za nezavisnost.

Dva sata istočno od Venecije, blizu slovenačke granice, još jedan grad, Trst, ističe svoje pravo za nezavisnost.

Trst je vekovima imao kulturno šaroliku istoriju, bio je deo Austrougarske imperije, a neposredno posle Drugog svetskog rata, tada na granici sa Jugoslavijom, priznat je kao slobodna država po međunarodnim zakonima, iako je ostao pod vojnom okupacijom do 1954, kada je vraćen Italiji.

Za članove Pokreta za slobodu Trsta, koji na svojim skupovima poslednjih meseci okuplja između 2.000 i 8.000 ljudi, ovaj grad nije slobodan.

"Borimo se za prava ljudi sa slobodne teritorije Trsta. Borimo se protiv italijanske vlade. Mi smo multikulturalni narod", rekao je predstavnik tog Pokreta Vito Potenca.

Članovi Pokreta pozivaju na Povelju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1947, kojom su Trst i njegova okolina - uključujući delove koji su sada u sastavu Slovenije i Hrvatske - slobodna država, sa italijanskim i slovenačkim kao zvaničnim jezicima.

Ta "slobodna teritorija", međutim, nikada nije postojala u praksi, a tokom sedam godina nezavisnosti Trsta gradom su upravljale Velika Britanija, SAD i Jugoslavija, do Memoranduma u Londonu, kada je većina teritorije vraćena Italiji, navodi britanski radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: