EK istražuje korupciju u Euleksu

Maja Kocijančič izjavila je da EK istražuje navode o korupciji u Euleksu, ali je odbacila optužbe da su pripadnici pravosudne misije maltretirali novinare.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

14:51

Default images

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je da se veoma ozbiljno uzimaju navodi o korupciji i dodala da je šef Kancelarije za civilno planiranje i odgovornost vladanja (unutrašnje kontrole EK) danas otputovao u Prištinu, a da visoka predstavnica trenutno razmatra i dalje korake.

Ona je demantovala da su članovi misije pretili novinaru prištinskog lista “Koha Ditore” koji je objavio seriju tekstova o korupciji u vrhu Euleksa da će ga krivično goniti ako ne obustavi feljton.

Mi ne vršimo pritisak na novinare”, rekla je Kocijančićeva, uz tvrdnju da se razgovor funkcionera Euleksa sa novinarom odvijao “u dobroj veri, bez pretnji”.

Portparolka nije htela da komentariše zahtev poslanice Zelenih i potpredsednice Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček da se formira nezavisno telo za istragu o navodima “Kohe Ditore i suspendovane tužiteljke Euleksa Marije Bamije.

Ako Spoljnopolitički komitet parlamenta stavi to pitanje na dnevni red, mi ćemo se, naravno, odazvati pozivu na razgovor”, rekla je Kocijančićeva.

Prema dokumentovanim navodima “Kohe” i izjavama tužiteljke Bamije, predsednik Euleksovog suda Frančesko Flori je primio više od 300.000 evra da bi oslobodio optužene za teška krivična dela, a vrh Euleksa je sprečio da se o tome povede istraga i suspendovao tužiteljku koja je na njoj insistirala.

Italijanski sudija poriče optužbe, dok u Euleksu tvrde da Bamije nije suspendovana po kazni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: