Sorensen otišao, problemi ostali

Danski diplomata Peter Sorensen danas je okončao mandat posebnog predstavnika i šefa delegacije Evropske unije u Bosni Hercegovini.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

16:29

Default images

On je napustio Sarajevo iako još nije imenovana osoba koja će ga naslediti na toj dužnosti.

Sorensen je ključni čovek EU u BiH postao 2011. godine, kada ga je imenovala visoka predstavnica Unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Namera Evropske komisije bila je da Sorensen snažnije podstakne približavanje BiH EU s ojačanim ovlašćenjima koja su otvarala mogućnost nametanja sankcija političarima u BiH ukoliko bi se oni pokazali kao prepreka sprovođenju reformi. Sorensen ipak za tim ovlašćenjima nikada nije posegnuo,piše agencija Hina.

Uz vođenje delegacije EU u BiH, Sorensen je preduzeo i dužnost posebnog predstavnika Unije, koju je do tada obavljao visoki predstavnik
međunarodne zajednice Valentin Incko.

Tokom tri godine Sorensenovog mandata nije bilo napretka u rešavanju dva ključna problema koji su prepreka da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU.

Zbog sukoba među političkim strankama nije bilo dogovora o mehanizmu koordinacije odnosa s EU niti o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" kojom se traži uklanjanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa.

Mehanizam koordinacije odnosa s Briselom nije dogovoren jer nije bilo sporazuma o tome trebaju li i na koji način kantoni Federacije BiH da budu uključeni u proces donošenja odluka.

Dogovora o presudi "Sejdić-Finci" nije bilo ni posle više pokušaja posredovanja poverenika EU za proširenje Štefana Filea.

Na oproštajnoj konferenciji za novinare, Sorensen je ove nedelje izjavio da iz BiH odlazi s osećanjem žaljenja zbog propuštenih prilika, ali pritom, nije ni nagovestio da se i lično oseća odgovornim za stanje duboke krize u kojem se BiH danas nalazi.

"Učinili smo što se moglo", kazao je Sorensen uz ocenu da je glavna odgovornost na političarima u BiH, a svaku novu vlast koju uspostave čekaće isti problemi i zadaci.

Sorensen je iz Sarajeva otputovao u Ženevu gde će preuzeti dužnost predstavnika EU pri Ujedinjenim nacijama. Medij nagađaju da su među kandidatima za novog posebnog predstavnika EU u BiH bivši slovenački evroparlamentarac Jelko Kacin i sadašnji šef delegacije EU u Pakistanu švedski diplomata Lars-Gunnar Wigemark.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: