Haris i Rasim - Srbi zbog politike

Dvojica kandidata Bosanske stranke, Haris Pleho i Rasim Smajić, izjasnili su se na izborima kao Srbi da bi mogli da budu izabrani u Dom naroda Federacije BiH.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

14:57

Default images

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH kažu da su nemoćni da spreče ovakve slučajeve, dok Slaviša Mihajlović, aktuelni delegat SNSD u Klubu Srba federalnog Doma naroda, ističe da se izjašnjavanjem Bošnjaka kao Srba zarad ulaska u zakonodavna tela, obesmišljava BiH.

"To je formula po kojoj BiH ne sme da funkcioniše... Mislim da je vreme da se dogovaramo, da političke partije, ko god da čini vlast u naredne četiri godine, moraju da izaberu svoje legitimne predstavnike. Ali, drago mi je da postoje Bošnjaci koji žele da se vrate svojim korenima i ja ih pozivam da to u što većem broju urade", dodao je Mihajlović.

Haris Pleho, jedan od dvojice potencijalnih Srba u Domu naroda FBiH, objašnjava da će, ako bude izabran, raditi za opšte dobro, a ne samo srpskog naroda i odbacuje navode da je novac razlog "potencijalnog preobraćanja" u Srbina.

"Ne mogu ni da potvrdim, ni da demantujem pitanja o tome... Kada bude Skupština kantona, odnosno kada bude biranje delegata, biće svima jasno", rekao je za RTRS Haris Pleho, poslanik BOŠ u Skupštini Kantona Sarajevo.

U CIK BiH su,međutim, potvrdili da su se Haris Pleho i Rasim Smajić izjasnili kao Srbi, ali dodaju da to nije usamljen slučaj.

Pleho je aktuelni odbornik u Gradskom veću Sarajeva iz reda "ostalih", što govori o lakoći menjanja "nacionalnih" dresova.

"Sada imamo situaciju da je u Gradskom veću Sarajeva on izabran iz reda ostalih, a istovremeno biće izabran u federalni Dom naroda kao Srbin. To bi moglo ličiti na ono što se zove popularno - izborni inženjering", istakao je Branko Petrić, član CIK BiH.

On dodaje da su CIK-u vezane ruke - može da konstatuje, ali ne i da spreči izborni inženjering, jer je demokratsko pravo svakog čoveka da se izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Politički predstavnici Srba u Federaciji BiH kažu da je ovo samo nastavak onoga što je pre četiri godine počela SDP, takođe bošnjačka partija, birajući "svoje Srbe" u federalni Dom naroda, što se politički isplati, s obzirom da u tom entitetu živi veoma malo Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: