NS: Bebe šalju u BG kad nema mesta

Novi Sad -- Nedonoščad iz Vojvodine upućuju se za Beograd na Institut za majku i dete kada u novosadskoj Dečjoj bolnici nema mesta.

Izvor: Bebac.com
Podeli

Majka blizanaca Tamara S. iz Novog Sada koja se porodila mesec i po dana pre termina rekla je za portal "Bebac" da su njeni blizanci, odmah nakon rođenja bili smešteni u inkubatore u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Međutim, umesto u Dečju bolnicu, premešteni su u Beograd.

"Posle pet dana provedenih u Betaniji, rečeno mi je da će decu prebaciti u Beograd, a da će mene prebaciti sutra. Veoma sam se uplašila, jer sam pomislila da sa njima nešto zdravstveno nije uredu, pa ih zato šalju za Beograd.

Objasnili su mi da ne brinem i da ih šalju za Beograd jer su u našoj Dečjoj bolnici prebukirani", priča ova majka.

Direktor novosadskog Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine dr Slobodan Grebeldinger potvrdio je za ovaj Bebac.com da se ponekad hitni slučajevi šalju za Beograd, jer su im prepuni kapaciteti na Pedijatrijskoj intenzivnoj jedinici.

"Kapaciteti pedijatrijske intenzivne jedinice su prebukirani jer imamo samo 18 mesta. Veoma retko se dešava da šaljemo bebe u Beograd, ali kada se dogodi da više nemamo mesta, to je standardna procedura. Sve se to radi u interesu dece kojoj treba posebna nega i roditelji nemaju razloga za brigu", objanio je dr Grebeldinger.

Godišnje se na Odeljenju neonetologije leči oko 350 pacijenata, od čega su oko 80 odsto novorođenčad.

strana 1 od 265 idi na stranu