Kako žive Romi u Srbiji

U Srbiji živi 600.000 Roma, a prema nekim procenama, 90 odsto njih je bez posla.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

16:44

Default images

Veoma često Romi i članovi njihovih porodica stradaju zbog neodgovarajućih uslova za život.

U Srbiji živi nekoliko stotina hiljada pripadnika ove manjine. Ima ih najviše, a spadaju u najugroženije.

U Srbiji živi 600.000 Roma, i to u otpilike 750 naselja. Više od 500 njih živi u nehigijenskim naseljima, a jedno od takvih je i Ivan Ribar u Beogradu.

Oni ovde spavaju u barakama, bez elementarnih uslova za život, bez vode i struje.

Takvi uslovi doveli su do dve tragedije: juče je u naselju Mali Rit kod Pančeva izbio požar u kojem je stradalo dvoje dece, a krajem septembra na Novom Beogradu stradalo je troje mališana.

Na teritoriji opštine Novi Beograd Roma ima najviše, a preciznih podataka o njihovom broju nema, budući da konstantno pristižu iz cele zemlje. Romima izbeglim s Kosova pomaže opština. Za dvadesetak raseljeničkih porodica obezbeđen je građevinski materijal.

Međutim, Romi su najugroženija i najviše diskriminisana manjina u Srbiji.

"Romi su diskriminisani u svim oblastima društvenog života i zato moramo preduzeti mere da im se bar ti neki elementarni uslovi pruže, da im se sačuva dostojanstvo, a da ne govorimo o životu", kaže Ljiljana Lončar, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Procenjuje se da oko 90 odsto Roma u Srbiji nema nikakav posao.

Ljuan Koka iz Stalne konferencije romskih udruženja građana Lige Roma je, u Vestima TV B92, rekao da Rome treba "integrisati u sistem državnog aparata", i one kvalifikovane zaposliti u socijalnim ustanovama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: