Zima stiže, poplavljeni bez kuća

Kladovo -- U Grabovici, koju su pre mesec i po pogodile nezapamćene poplave, iako se uveliko radi, mnoge porodice neće zimu dočekati u svojim domovima.

Izvor: B92
Podeli

U poplavama koje su u septembru pogodile istok Srbije najteže je stradalo selo Grabovica.

Pumpama za izvlačenje vode koje su danonoćno radile bilo je potrebno čak 35 dana da ovo selo oslobode bujičnih voda koje su ga potopile.

Četrdeset pet porodica praktično je izgubilo sve.

Marica i njen suprug Dobrivoje Varonić su nezaposleni, a donedavno su živeli od uzgoja koza. Sada su primorani da jednu po jednu prodaju, jer nemaju gde da ih čuvaju i čime da ih hrane.

Sudbinu porodice Varonić, nažalost, dele i njihove najbliže komšije, njih oko 150, koji zasigurno ovu jesen i zimu neće provesti u svojim domovima.

Osim lokalnih firmi, preduzeća, u raščišćavanju Grabovice pomaže i vojska.

Predsednik MZ Grabovica Stevan Todorović smatra da ima dovoljno ljudstva i mehanizacije, ali upozorava da što pre treba rešiti sudbine ljudi koji su ostali bez krova nad glavom.

On kaže da je o tome razgovarao s Velimirom Ilićem, ministrom za vanredne situacije, koji je rekao da je najbolje rešenje da se deo sela najteže pogođenog poplavom, koje se nalazi na najnižoj koti, premesti, i da je obećao da će se o tome najhitnije razgovarati u Vladi.

strana 1 od 265 idi na stranu