Prijem u ambasadi Češke

Ambasadorka Češke u Beogradu Ivana Hlavsova je, povodom Dana nezavisnosti te zemlje, priredila prijem.

Izvor: B92

Utorak, 28.10.2014.

15:59

Default images

Skupu je prisustvovala i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Češka ambasadorka je u obraćanju zvanicama navela da ovogodišnja proslava dolazi u trenutku kad se svet priseća stradanja u Prvom svetskom ratu, u kome je, kako je istakla, Srbija imala velike žrtve.

Hlavsova je ukazala i na bliske odnose koje je nekadašnja Čehoslovačka imala početkom 20. veka sa Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ona je navela da je zgrada češke ambasade u Beogradu svedočanstvo bliskih odnosa dve zemlje i podsetila da je ona izgrađena na zemljištu koje je poklonio kralj Aleksandar I Karađorđević.

To je redak primer da Češka poseduje zgradu diplomatskog predstavništaa i da je još jedino takav slučaj sa njenim ambasadama u Budimpešti i Parizu, rekla je Hlavsova.

Velelepno zdanje na Bulevaru Kralja Aleksandra, koju je projektovao poznati arhitetka Alojz Mezera, nedavno je i restaurirano pa je proslava Dana nezavisnosti bila prilika da gosti po prvi put vide obnovljeni izgled zgrade.

Prijemu su prisustvovali savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, šef delegacije Evropske unije Makl Devenport, mnogobrojni članovi diplomatskog kora, predstavnici kulturnog i javnog života.

Češka obeležava 28. oktobar kao Dan nezavisnosti koju je Čehoslovačka stekla 1918. godine, nakon raspada Austrougarskog carstva po završetku Prvog svetskog rata.

Čehoslovačka je 1. januara 1993. godine podeljena na Češku i Slovačku, a Češka je 1. maja 2004. postala članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: