"Nadam se dobroj saradnji sa Hanom"

Beograd -- Štefana Filea na mestu evropskog komesara za proširenje zvanično će od 1. novambra naslediti austrijski političar Johanes Han.

Izvor: Tanjug
Podeli

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević očekuje da će sa njim dobro sarađivati.

"Nadam se jako lepoj saradnji sa članom EK Johanesom Hanom zato što nas najpre on jako dobro poznaje", rekla je Miščević novinarima.

Ona je rekla da je za Srbiju važno to što Han ima iskustva rada u EK, navodeći da je to velika prednost, "jer za njega neće biti previše teško da uđe u sav posao kako radi evropska birokratija".

"Han dolazi iz države koja i te kako dobro razume region kojim će se baviti, region zapadnog Balkana, jer se naslanja na ovaj region - kažu da Balkan u Beču počinje. To je zaista velika prednost. Ne kažem da to znači popust za sve nas, ali znači bolje, odnosno dobro razumevanje", istakla je Mišcević.

Ona je rekla i da Srbija duguje veliku zahvalnost odlazećem komesaru Fileu, koji se kako je ukazala, u mandatu od pet godina, "žestoko založio za svaku državu zapadnog Balkana".

File je prošlog četvrtka boravio u Beogradu i učestvovao na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana i tada je izjavio da je Srbija sada siguran kandidat za ulazak u Evropsku uniju i da je srećan što se više ne postavlja pitanje da li će ući u EU, već kad.

On je rekao i da je Srbija, od njegovog prvog dolaska pre pet godina, ostvarila veliki napredak u integracijama.

"Veoma sam srećan što sam posle manje od pet godina vidim da je Srbija postala siguran kandidat za ulazak u EU i da se, umesto da se fokusiramo na pitanje da li, fokusiramo na pitanje kad", rekao je File.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu