U Vojsci Srbije 99% podataka tajno

U Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane 99 odsto podataka je tajno, izjavio je potpukovnik Mario Stanković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.10.2014.

15:20

Default images

"Nisam ovlašćen da izlažem bilo šta u ime Ministastva odbrane, ali iznosim moj sopstveni stav - od kada postoji Vojska Srbije radimo sa 99 odsto tajnih podataka i u potpunosti se pridržavamo svih propisa o zaštiti tajnih podataka", rekao je Stanković na skupu o primeni Zakona o tajnosti podataka, održanom u Medija centru.

To znači da je tek jedan odsto podataka kojima raspolažu vojska i ministarstvo dostupan javnosti.

Šefica Biroa MUP-a za informacije od javnog značaja Jasmina Vasiljević rekla je da je MUP dosta odmakao u primeni Zakona o tajnosti podataka.

Jasmina Vasiljević rekla je i da će se MUP truditi da podaci koji su ranije bili označeni svim stepenima tajnosti uglavnom budu označeni sa "interno" i "poverljivo".

Ostaje da se vidi da li će poverenik za informacije od javnog značaja pustiti te oznake tajnosti ili će donositi rešenja koja će poništavati, navela je Jasmina Vasiljević.

Ministarstvo pravde, za razliku od MUP-a i vojske, ima manji broj tajnih podataka i uglavnom su vezani za oblasti međunarodne saradnje u krivičnim stvarima i zatvorski sistem, rekao je rukovodilac grupe za nadzor nad tajnošću podataka u ministarstvu Zlatko Petrović.

Direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić rekao je da u svim organima javne vlasti postoje konstantni otpori primeni Zakona o tajnosti podataka i potrebna je dodatna regulativa i da je Srbija u velikom zaostatku u poređenju s državama regiona.

"U Srbiji se kao organi javne vlasti tretiraju i javna preduzeća koja su formirana iz budžeta, tako da oni na osnovu svog autonomnog prava mogu biti kreatori tajnih podataka", rekao je Matić.

Matić je istakao da je problem i nasleđe starog sistema u kojem je veliki broj zaštićenih podataka zbog nerazvijenosti privatne svojine tretirao i štitio kao službena tajna i podatak od interesa za državu.

"To je jedan od ključnih problema kojima se treba baviti u procesu evropskih integracija. Podaci od interesa za državu i tajni podaci se odnose na oblasti nacionalne bezbednosti, odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova", rekao je Matić.

Istakao je da Srbija nema zakon o informatičkoj bezbednosti, nema strategija o sajber bezbednosti i sajber odbrani.

Matić je naveo da je klasifikacija podataka razvrstavanje na podatke o ličnosti, tajne podatke ili podatke od interesa za državu, poslovnu tajnu, profesionalnu tajnu i ostale podatke koji se ne štite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: