Poslanici danas o rebalansu

Poslanici danas razmatraju 70 amandmana, podnetih na predlog zakona o rebalansu budžeta i prateće zakone, a po okončanoj raspravi će se o tome izjasniti.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.10.2014.

08:17

Default images

Glasaće se o rebalansu budžeta i predloženim odlukama o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014, zatim na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014, na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje.

Takođe, tu je i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu.

Poslanici će glasati i o Predlogu zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, zatim Predlogu zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kao i o Predlogu izmena Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je tokom načelne rasprave u parlamentu da Srbiji ne preti bankrot niti nelikvidnost i da se rebalans budžeta donosi da bi se postavile osnove reformi.

"Ovaj rebalans uvodi kljucni element buducih reformi, a to je smanjivanje rashoda", rekao je Vujović.

Pred kraj rasprave u petak, koja je trajala 12 sati, Vujović je rekao da se u rebalansu išlo na najmanja moguća smanjenja penzija i plata u javnom sektoru.

On je naveo da bi mogli da smanjujemo plate samo bogatima da su one visoke kao u Švedskoj, a ovako, svi moramo da podnesemo teret.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ima makroekonomsku stabilnost, a da je mere fiskalne konsolidacije vlada preduzela zarad bolje buducnosti, jer bismo u suprotom do bankrotstva stigli najkasnije do pocetka 2017. godine.

Vučcić je u parlamentu rekao da nisu u pravu oni koji tvrde da Srbija nema makroekonomsku stabilnost, da su, naprotiv, devizne rezerve gotovo 11 miijardi, a da je istovremeno i inflacija u padu, kao i nezaposlenost.

"Svuda u svetu hvale mere koje preduzimamo i cilju fiskalne konsolidacije", dodao je Vučić.

Predlog rebalansa budžeta, podržaće, prema najavama, poslanici vladajuće koalicije, pored SNS i SVM, SPO, Nove Srbije, JS, SDPS, PUPS i SPS.

Opozicija je, medutim, kritikovala predloženi rebalans i najavila da neće glasati za njega, a medu njima su DS, NS i NDS, a medu najvecim zamerkama je to što se smanjuju plate i penzije.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović upozorio je da je odluka o smanjenju penzija koju predlaže aktuelna vlada neustavna i da ce buduća vlast zbog toga morati da vraca dugove penzionerima kao što je to ranije bio slučaj.

„Kroz odredbe Vučićevog zakona se ta imovina oduzima od preko 600.000 penzionera u Srbiji. Neki od njih ce sigurno pokrenuti ustavnu tužbu i ići do Strazbura i neka buduća vlast ce morati da vraća dugove srpskim penzionerima, kao što smo morali 2001.godine da vraćamo ono što je ista ta Vučićeva vlast do 2000-te ostavila u amanet", istakao je on.

Lider Nove stranke Zoran Živkovic izneo je tvrdnju da se budžetski deficit u prethodne dve godine povećao za 80 odsto, a fond za plate 12 odsto i najavio da ta stranka nece podržati predloženi rebalans budžeta, kao ni zakone o smanjenju plata i penzija.

Poslanik NDS Marko Ðurišić rekao je da u rebalansu vidi samo smanjenje plata i penzija, ali ne i šta će se uraditi da se poveća prihodna strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: