Da li je moguć "patriotski blok"?

Beograd -- Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenjuje da je formiranje "patriotskog političkog bloka" stara ideja, koja ima značajnu perspektivu.

Izvor: Tanjug
Podeli

U poslednje vreme sve češće se može čuti da je javni prostor gotovo zatvoren za ideje "patriotske desnice".

U odsustvu ozbiljnijih analiza ideološke, političke i ekonomske osnove te potencijalne grupacije, kao i ishodišta tog stanovišta, osnivač Srpske otadžbinske stranke Siniša Kovačević za Tanjug kaže da je podrazumevajuća politička pretpostavka da su sve političke stranke jedne zemlje patriotske i da bi on to okupljanje nazvao blokom prosvećene desnice, blokom suverenizma ili resuverenizma.

"Sve što je danas u Srbiji suprotstavljeno strmoglavom i gordom posrtanju prema EU" treba da se ujedin, uveren je Kovačević.

On smatra da bi taj blok trebalo da okupi sve od desnog centra koji je formirao svoju jasnu političku misao kao prosvećenu desnicu i nešto što uvažava činjenicu da je put u EU pogrešan.

To je nešto što treba da bude mesto okupljanja tih patriotskih snaga, naveo je Kovačević, nakadašnji funkcioner Demokratske stranke Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija može sama da nađe svoj put i dovoljno je intelektualno, politički i na svaki drugi način potentna da ne mora da bude "kao slepica pred crkvom sa ispruženom rukom".

"To što nas ova vlast ovog trenutka ubeđuje u suprotno, to je problem ove vlast i to je najkraći put da se izgube izbori", smatra Kovačević.

Potencijal tog bloka je, kako kaže, u činjenici da je više od 50 odsto građana Srbije ovog trenutka protiv ulaska u EU.

"Tu je taj birački potencijal ili kako kažu političari rezervoar glasova. Potencijal je u činjenici da EU ne propusti nijednu priliku da vas ne ponizi, potencijal je i u odluci UEFA, potencijal je svuda oko nas. Za mislećeg čoveka dilema 'sloboda ili hleb' je nepostojeća dilema, tu dileme nema", zaključio je Kovačević.

Vukadinović takođe smatra da realno postoji potencijal za takav blok, uprkos činjenici da je sa svakim izbornim ciklusom propuštena prilika da se on napravi.

"Ipak, mislim da je još uvek značajna perspektiva i da bi takav blok ili koalicija koja ne bi bila samo mehanični zbir, već nešto što bi imalo programsko i akciono jedinstvo, mogla da računa na najmanje dvocifren rezultat na izborima", rekao je Vukadinović.

Kaže da još nema definitivnog naziva tog bloka, ali da bi se on mogao nazvati patriotskim, suverenističkim, nacionalnim.

"Mislim da je sadržaj toga jedan izraženiji evroskepticizam i borba za očuvanje suvereniteta i državnosti koja je poprilično ugrožena kako Biriselskim sporazumum, tako i do sada preovlađujućim kursom ka evrointegracijama po svaku cenu", naveo je Vukadinović.

Na pitanje ko bi mogao da bude u tom bloku, Vukadonović je kazao da je to predmet dogovora, te podseća da je formiranje patriotskog ili nacionalnog bloka stara ideja koja do sada nije realizovana.

"To je za posledicu imalo to da u zemlji u kojoj je najmanje 30 odsto građana evroskeptično i anti - EU nastrojeno nemate nijednog poslanika koji bi zastupao te ideje u parlamentu. Ta anomalija, koja nije dobra za zdravlje i normalnost političke scene, je direktna posledica odsustva svesti o potrebi jedinstvenog nastupa na tom delu političkog spektra", rekao je Vukadinovih.

On razloge zbog kojih do takvog okupljanja ranije nije došlo vidi i u lošim procenama i sujetama aktera koji je tu vrstu ujedinjenja trebalo da postignu.

"Delom, dolaskom Sande Rašković Ivić na čelo DSS, a delom kao rezultat nakadne pameti, kod nekih drugih aktera sada čini se preovladava uverenje da se ta greška da ispraviti, jer je potreban jedinstveni nastup, možda koalicija stranka, pokreta, organizacija, pojedinaca koji podržavaju ideju nacionalnog i suverenističkog bloka", rekao je Vukadinović.

On, međutim, kaže da to ne znači da će put do formiranja patriotskog bloka biti jednostavan, s jedne strane zbog međusobnih trvenja, ali još više zbog toga što takva vrsta okupljanja ne odgovara vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 193 idi na stranu