KG: Veliki školski čas i moleban

Kragujevac -- U spomen parku "Kragujevački oktobar" danas je kod spomenika đacima i profesorima streljanim u Drugom svetskom ratu održan moleban i Veliki školski čas.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Streljanje u Kragujevcu 21. oktobra 1941. predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, u kom je nastradalo oko tri hiljade civila.

U kragujevačkim Šumaricama se više od pet decenija organizuje komemorativna i umetnička manifestacija u znak sećanja na streljane žrtve. Ovom prilikom vence palim žrtvama položio je predsednik Srbije.

"Koliko god godina da prođe, svaki put kad je Veliki školski čas, kao da se tog časa dešava i danas se videlo da je bilo puno inspiracije u izvođačima i raduje me što puno dece dolazi da sazna tu našu istoriju, tešku prošlost, ali šta je bilo - bilo je, idemo dalje", kazao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Kragujevcu.

Velikom školskom času su prisustvovali ambasadori Rusije, Belorusije, Slovačke i Nemačke. Prošlo je više od sedamdeset godina otkako su Nemci ubili nedužne civile u Kragujevcu.

Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm istakao je da je prošlo 73 godine otkako su nemački vojnici ubili nedužne civile u Kragujevcu.

"Za mene kao nemačkog ambasadora ovo je momenat koji me pokreće da dođem na jednu ovakvu manifestaciju, jer je prošlo 73 godine kada su nemački vojnici usmrtili više hiljada građana. Dolazim ovde svake godine i smatram da je ovo moja lična obaveza", naveo je Vilhelm prilikom polaganja venaca.

Vence su osim predsednika Nikolića i nemačkog ambasadora, položili i delegacija Prve kragujevačke gimnazije, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predstavnici ministarstava rada, odbrane, prosvete, unutrašnjih poslova.

Manifestacijom Veliki školski čas, Kragujevac i Srbija ove godine svetu šalju poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin iz Drugog svetskog rata, kada su nemačke okupacione snage u tom gradu i njegovoj okolini straljale hiljade nedužnih muškaraca, žene i dece, među kojima su bili i đaci i profesori Gimnazije.

Na Velikom školskom času, beogradski i kragujevački glumci izveli su muzičko-scenski program sačinjen od delova iz više od 30 poema i drama koje su napisali domaći i strani autori u znak sećanja na streljane u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu.

Izbor delova iz poema i drama, izvedenih u protekle tri decenije na Velikom školskom času, priredio je kragujevački književnik Vidosav Stevanović.

Velikom školskom času prisustvovali su i vence kraj spomenika "Peto tri" položili pored predsednika Nikolića i predstavnici Skupštine Srbije, Vlade Srbije, ambasadori Nemačke, Rusije, Belorusije, Slovačke i Palestine, predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica, delegacije 14 gradova pobratima Kragujevca, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Manifestaciji su prisustvovali brojni građani, među kojima i potomci streljanih.

Nemačke okupacione snage streljale su 20. i 21. oktobra 1941. godine više hiljada civila u znak odmazde i taj događaj se smatra jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Republike Srbije u Drugom svetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da je streljano 2.792 građanina, zato što za toliko osoba raspolažu podacima - ko su, gde su i kada rođeni, i čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Od 2011. godine, 21. oktobar je i državni praznik, a za Kragujevac je i poseban datum koji se obeležava brojnim manifestacija tokom oktobra.

Ruski i nemački ambasador zajedno na "Velikom školskom času"

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm izjavio je danas novinarima u Kragujevcu da je puka slučajnost što je stajao pored ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina na manifestaciji "Veliki školski čas".

"Naravno mi smo u dobrim odnosima, iako Nemačka i Rusija imaju različitu poziciju i mišljenje po pitanju Ukrajine", rekao je Vilhelm i dodao da su sovjetski vojnici oslobodili Beogard i da je, kako je rekao, "ovde značajna njihova uloga".

Svakako, dodao je ambasador, da smo dobri prijatelji i da održavamo dobre medjuljudske odnose.

Na pitanje novinara kako doživljava manifestacuiju "Veliki školski čas", Vilhelm je rekao da je za njega to momenat koji ga pokreće i prilika da se podseti na tragediju koju su nemački vojnici počinili nad nedužnim civilima pre 73 godine kada su usmrtili više hiljada gradjana.

"Ovo je i prilika kada mi postajemo prijatelji", rekao je Vilhelm i podsetio da Nemačka podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

Ovo je momenat, dodao je ambasador, kada nastaju bliska prijateljstva i to je poruka ove manifestacije.

Muzej 21. oktobar i dalje prokišnjava

Spomen muzej "21. Oktobar“ je jedan od najpoznatijih memorijalnih centara u Srbiji i jedno od najlepših obeležja Kragujevca. Krovna pokrivka muzeja je oštećena još od NATO bomardovanja. Zbog manjka novčanih sredstava kupola muzeja nije, više od decenije, popravljana. Problem nastaje tokom obilnijih kiša, međutim, muzej će u skorijoj budućnosti dobiti novu kupolu.

"Sad smo aplicirali kod Ministartsva kulture i dobili smo sredstva za izradu projekta kompletne rekonstrukcije krovnog pokrivača i instalacija u muzeju, tako da je već u fazi izrada projekta, s kojim ćemo da apliciramo kod evropskih fondova. Nadamo se da ćemo uspeti u tome i da ćemo rešiti problem prokišnjavanja", kaže za B92 direktor muzeja Slavoljub Jovanović.

Kako bi se izbegli suvišni troškovi, rukovodstvo uveliko radi na tome da se memorijalni centar finansira iz sopstvenih sredstava. Otežavajuća okolnost je zakon koji je stupio na snagu.

"Malo nas je ove godine poremetio Zakon o javnim nabavkama, tako da je manjih đačkih ekskurzija, koje nama predstavljaju značajne prihode, međutim, uspevamo dosta stvari da uradimo i sa sopstvenim sredstvima", kaže Jovanović.

Posle rata, 1953. prostor na kome je izvršeno streljanje pretvoren je u memorijalni park koji obuhvata površinu od preko 300 hektara, na kojoj se nalazi 30 masovnih humki. Na ulazu u ovaj park 1976. godine podignut je monumentalni muzej "21. oktobar" posvećen ovim žrtvama.

Više o svemu pogledajte u našem prilogu ispod:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 265 idi na stranu