MUP "nije mogao" da zaštiti pekaru

Novi Sad -- Vlasnik novosadske pekare "Evropa" koja je noćas demolirana, tražio je zaštitu od policije, ali nije je dobio, uz obrazloženje da "nema dovoljno patrola".

Izvor: Beta
Podeli

Zamenica pokrajinskog ombudsmana zadužena za nacionalne manjine Eva Vukašinović izjavila je da je vlasnik zaštitu tražio posle prvih napada na pekare čiji su vlasnici Albanci i da je poslao dopis policijskoj stanici na Limanu i Policijskoj upravi Novi Sad.

"Prema njegovim rečima, policija je odgovorila da nema dovoljno patrolnih vozila i kapaciteta da ga obezbedi. Sa ovom informacijom koju sam dobila nisam zadovoljna", rekla je ona.

Eva Vukašinovć je dodala da je od vlasnika "Evrope" dobila i informaciju da će postupci, koji budu vođeni u slučajevima napada na pekare, biti kvalifikovani kao oštećenje imovine.

"Sa ovim ne mogu da se složim kao ombudsman, jer smatram da napadi nose u sebi elemente krivičnih dela, ugrožavanja života i izazivanja nacionalne netrpeljivosti", dodala je ona.

Vlasnik pekare "Evropa" Bajram Temaj rekao je da ovo nije prvi put da ga huligani napadaju, ali da ipak postoji pozitivna strana, a to je reakcija građana Novog Sada, koji ga podržavaju.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Aleksandar Jovanović izjavio je danas da je zajedničko za sve napade na albanske pekare u Vojvodini to što niko od počinilaca nije osumnjičen, priveden, a kamoli uhapšen.

Jovanović je tokom posete pekari "Vojvođanka", koja je bila prva meta napada u Novom Sadu, rekao da je to što policija ne reaguje rezultiralo time da u roku od samo tri dana budu demolirana tri objekta.

"Apelujem na policiju da počnu odmah, hitno i sada da pronalaze počinioce, da se napadi ne bi povećali sa tri na 33", dodao je Jovanović.

Brat vlasnika pekare "Vojvođanka" rekao je da se napad desio prvi put u 20 godina od kako ta pekara postoji, te da je policija na uviđaju rekla da je šteta na objektu suviše mala, te da vlasnik mora podneti privatnu tužbu.

"Na sreću, nije se ništa promenilo u komšiluku, građani još više dolaze u pekaru, posao ide dalje normalno", rekao je brat vlasnika.

Državni sekretar u Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić izjavio je da je policija privela jednu osobu zbog napada na radnje građana albanske nacionalnosti i da intenzivno radi na identifikaciji ostalih napadača.

Napadi na pekare usledili su nakon što je prekinuta utakmica Srbija-Albanija u utorak uveče, kada je na teren uleteo dron sa zastavom "velike Albanije", nakon čega je došlo je do koškanja među igračima i ulaska navijača na teren. Nepoznate osobe su noćas jednu pekaru zapalile, a oštetile su još četiri lokala u Novom Sadu i Vršcu.

Talas nasilja počeo je posle incidenata na utakmici Srbija-Albanija, a prethodne noći nepoznate osobe zapalile su dve pekare, čiji su vlasnici Albanci, u Somboru i u Staroj Pazovi, dok je jedna pekara u Novom Sadu kamenovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 139 idi na stranu