Albanci napali Grke, neredi u Beču

Albanski nacionalisti su posle prekida utakmice između Srbije i Albanije izazivali nerede širom regiona, na jugu Albanije, u Austriji i u Crnoj Gori.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 15.10.2014.

17:31

Default images

Pripadnici grčke manjine na jugu Albanije su, posle prekinute fudbalske utakmice Srbija-Albanija u Beogradu, bili izloženi napadu Albanaca, više od 30 prijava je austrijska policija podnela nakon sukoba Albanaca i Srba u Beču, a nereda je bilo i u Crnoj Gori.

Kako navodi dnevnik "Katimerini", oko 100 lica sa albanskim zastavama i transparentima sa nacionalističkim porukama, dovezlo se u selo Dervičani, u okrugu Đirokastro, u neposrednoj blizini granice sa Grčkom, i počelo da lomi izloge prodavnica i parkirane automobile, sve dok ih nije zaustavila policija.

Austrijska policija podnela je 30 prijava zbog incidenta između Srba i Albanaca u Beču, do kojeg je došlo usled sinoćnje utakmice reprezentacija dve zemlje u Beogradu.

U incidentu nije bilo povređenih i niko nije uhapšen, navodi se u današnjem saopštenju policije. Međutim, podneto je oko 30 prijava zbog administrativnih prekršaja, na primer, zakona o upotrebi pirotehničkih sredstava, a u vezi sa 14 oštećenih automobila, među kojima i policijskih, pokrenuta je istraga povodom nanošenja teške materijalne štete, dodaje policija.

Oko 50 Albanaca, navodi bečka policija, okupilo se sinoć u 16.bečkom okrugu, u ulici Otakringerstrase, u kojoj se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata čiji su gosti i vlasnici građani poreklom sa prostora bivše Jugoslavije.

Oni su, kako je saopštila policija, bacali flaše na jedan objekat čiji su gosti pretežno Srbi, i zapalili su i pirotehnička sredstva. Policija je uspela da otera grupu albanskih provokatora, ali se potom okupilo oko 200 Srba, koji su pokušali da probiju policijski kordon.

Da bi se sprečili sukobi Srba i Albanaca u pomoć su pozvane specijalne jedinice policije VEGA i jedinice sa psima. Uz to je Otakringerštrase, sa svim prilazima sa Girtla potpuno bila zatvorena za saobraćaj.

Brojno prisustvo policije sprečilo je sukob Srba i Albanaca, koji su se razišli nakon dva sata od početka albanskih provokacija.

Posle ponoći policija je, nakon što se situacija potpuno smirila, otvorila sve ulice, ali je ostavila povećano prisustvo uniformisanih čuvara reda tokom čitave noći u ovom delu Beča.

Inače, u Otakringerštrase je u prošlosti u više navrata dolazilo do sukoba i okupljanja navijača reprezentacija zemalja bivše Jugoslavije i policija je pred svaku utakmicu u stanju pripravnosti.

Prekid fudbalskog meča Srbija-Alabanija imao je odjeke u Crnoj Gori gde su Albanci slavili na ulicama par gradova, a školsko dvorište jedne srednje škole je bilo poprište tuče. Deo prosrpske opozicije tražio je da nadlezni kazne organizatore slavlja u znak podrške albanskim fudbalerima, organizovanim sinoć u Ulcinju, Tuzima i Plavu.

Sa druge strane, predsednik jedne od partija koje okupljaju Albance i bivši poslanik Vaselj Siništaj smatra da neko pokušava da "tenzije prenese" u Crnu Goru. Albanci u Ulcinju, Tuzima kraj Podgorice, te u Plavu, slavili su sinoć, uz albanske zastave i nacionalne pesme, prekid meča Srbija-Albanija u Beogradu.

Tokom dana u gimnaziji u Tuzima potukli su se srednjoškolci, njihovi roditelji i rođaci, a razlog je navodno slavlje albanskih srednjoškolaca koji su u školi proslavili prekid fudbalskog meča.

U tuči su lakše povređena četiri dečaka, saopšteno je iz bolnice u Pogorici. Policija, kao ni rukovodstvo škole, za sada se nisu oglasili povodom incidenta.

Slavlje u crnogorskim gradovima u kojima Albanci čine većinu, izazvalo je reakciju Nove srpske demokratije (NOVA), čiji je poslanik Emilo Labudović tokom skupštinske sednice zatražio odgovornost organizatora slavlja, ocenjujući da je ono organizovano.

"Povodom incidenta koji je nastao javnim prikazivanjem mape velike Albanije, koja uključuje i značajnu teritoriju Crne Gore, organizovano se izašlo na ulice Ulcinja. To je ozbiljno bezbednosno pitanje i ja tražim da ovaj parlament javno pozove vrhovnog državnog tužioca, da ispita ovaj slučaj i pronađe organizatore", rekao je Labudović.

Bivši poslanik i predsednik jedne od partija koje okupljaju Albance u Crnoj Gori, Vaselj Siništaj ocenio je da neko pokušava da "tenzije" iz Beograda prenese u Crnu Goru. Siništaj je Portalu Analitika rekao da je slavlje na ulicama nekoliko crnogorskih gradova organizovano zbog rezultata utakmice i saopštio da ne treba podržavati slavljenje incidenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: