"Urediti sferu onlajn novinarstva"

Novi Sad -- Na sastanku medijskih radnika održanog u Novom Sadu zaključeno je da je potrebno izraditi etičke preporuke za novinare u onlajn sferi.

Izvor: Beta
Podeli

Predstavnici novinskih udruženja, Saveta za štampu, OEBS, studenti žurnalistike i stručnjaci za internet su naveli da treba voditi računa da te smernice ne budu suviše restriktivne i da ne obesmisle decentralizovanu i otvorenu strukturu interneta.

Na okruglom stolu je rečeno da sve etičke smernice koje važe u tradicionalnom novinarstvu treba da važe i u onlajn sferi.

Pravni savetnik Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Miroslav Janković rekao je da i u tradicionalnim medijima i u medijima na internetu treba dati prednost samoregulaciji i uspostavljanju etičkih standarda.

Prema njegovim rečima, etički kodeksi moraju neprestano da se adaptiraju na novo onlajn medijsko okruženje.

Janković je kazao da novinari moraju da vode računa i o tome kako se ponašaju na društvenim mrežama, poput Tvitera i Fejsbuka, i naveo primer holandskog novinara koji je na Tviteru vređao jednog lokalnog zvaničnika, pa je Savet za štampu presudio da je na taj način povredio novinarski kodeks.

Direktor Šer fondacije Vladan Joler rekao je da je na internetu na delu velika borba čija će informacija pre da stigne do publike, zbog čega vesti teže da postanu "senzacije spakovane u 140 karaktera".

On je rekao da se ne vodi dovoljno računa o tehnološkom aspektu etike medija na internetu.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković kazala je da je to samoregulatorno telo nadležno i za ove medije, kao i za komentare čitalaca na portalima.

Novinar Mijat Lakićević podsetio je da je osnovno novinarsko pravilo - pišite istinu i dodao da ono važi za sve medije, bilo da su u pitanju tradicionalni ili onlajn mediji.

"Međutim, mogu li svi da lažu a da mediji pišu istinu? Šta je sa lekarskom, advokatskom ili profesorskom etikom?", upitao je Lakićević.

On je rekao da u našem društvu ne postoji javna rasprava niti kritičko sučeljavanje stavova, jer je domaća elita "lenja, inertna i apatična".

Prema njegovim rečima, mi više nemamo problem samo s tabloidizacijom medija, već s tabloidizacijom države.

"Kakve su nam elite, takvi su i tabloidi", rekao je Lakićević i dodao da je ključno etičko pitanje za medije u Srbiji odnos prema vlasti.

"Nema opstanka medija sa gubitkom identiteta ili integriteta. Poslušnički mediji nisu mediji već PR agencije", poručio je Mijat Lakićević.

Okrugli sto organizovan je u Kampanji za medijsku pismenost Medijske koalicije koju podržava USAID, radi unapređenja svesti javnosti o slobodnom i odgovornom novinarstvu i njegovoj važnosti za demokratizaciju društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 265 idi na stranu