Oslobodioci: Ne bojkotujte Tita

Beograd zaslužuje da velikom proslavom obeleži 70. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu zbog mlađih generacija kojima je istina uskraćena. .

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.10.2014.

13:24

Default images

Ovo je ocena učesnika Tribine o Beogradskoj operaciji. U poslednjih 20 godina vladajuće snage su planski uskraćivale mlađim generacijama da saznaju istinu", istaknuto je skupu .

Organizatori skupa, Društvo za istinu o Narodno-oslobodilačkoj borbi (NOB) i Jugoslaviji i oslobodioci Beograda, poručili su da "prećutkivanje istine o borcima i jedinicama Narodno-oslobodilačkog rata (NOR) koji su pod Titovim vođstvom slomili okupacionu silu i izvojevali slobodu Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji" mora da prestane.

Već dve decenije traje "destrukcija tekovina NOB-a i SFRJ", koja se "nastavlja i dalje kroz različito nacio-klerikalno i 'naučno' prekrajanje istorije na štetu pobedničkog NOP-a od strane jednih i ćutanjem nadležnih", rekao je general-potpukovnik JNA u penziji Svetozar Oro.

Ističući da su netačne tvrdnje da je sovjetska, a ne Titova armija oslobodila Beograd, on je naveo da je "u svim enciklopedijama sveta zabeleženo da su Beograd oslobodile zajedničkim dejstvima snage Crvene armije i Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ)".

"Uvereni smo da neistine koje se proturaju u štampi neće omesti Beograd i Beograđane da dostojno obeleže praznik i najsrdačnije dočekaju svoje goste, posebno predsednika Putina, koji uzorno čuva i neguje pobednosnu slavu oružane sile svoje zemlje i njihove odnose sa Srbijom i drugim državama nastalim od avnojevske Jugoslavije", rekao je Oro.

On je dodao da nedavna izjava premijera Aleksandra Vučića da se ponosimo borbom protiv fašizma "ohrabruje jer nagoveštava bolji odnos aktuelne vlasti prema tekovinama NOB i SFRJ".

Istoričar Mladenko Colić podsetio je da je u toku borbi za oslobođenje Beograda poginulo oko 3.000 pripadnika Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije i oko 960 vojnika Crvene armije, dok je na neprijateljskoj strani poginulo 15.000 Nemaca.

On je naveo da je Beogradska operacija, koja se smatra jednom od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, trajala od 21. septembra do 22. oktobra 1944, kad je okupator proteran do linije odakle artiljerijom nije mogao da tuče Beograd.

Učesnici Beogradske operacije istakli su na tribini da očekuju da "počne proces u kome će ulicama, trgovima i institucijama postepeno biti vraćena imena koja simbolizuju pobedu NOB-a" i da "Beograd na najvišem nivou prekine bezumno bojkotovanje Tita".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: