Studenti blokirali Filozofski

Grupa studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu blokirala je večeras tu instituciju i tvrdi da neće napustiti zgradu sve dok Uprava ne ispuni njihove zahteve.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2014.

20:36

Default images

Među zahtevima su smanjenje cene prijavljivanja ispita, jednogodišnje budžetsko finansiranje apsolvenata i da se studentima koji su Fakultet upisali 2006. godine dozvoli da studije završe po programu po kom su ih upisali.

Učesnici blokade sebe nazivaju "samoorganizovanim studentskim pokretom Filozofskog fakulteta", a preko zgrade na Studentskom trgu razapeti su transparenti na kojima, između ostalog, piše "Blokada je u toku", "Stop pljački studenata", "Blokada", "Dođi na zbor", "Vi nas ne slušate, mi vas ne puštamo" i "Izvinite, koliko košta budžet".

Grupa nezadovoljnih studenata je okupljena ispred Filozofoskog fakulteta, dok su neki i u učionicama na svakom spratu zgrade, a tu će, kako navode, ostati do ispunjenja zahteva. Kako su rekli, ostaće u zgradi i tokom noći.

Blokada je, kako navode članovi pokreta, počela danas u 18 sati, jer je Uprava fakulteta donela niz odluka koje je obznanila sedam dana pre početka školske godine. Učesnici blokade su u izjavama Tanjugu, govoreći o svojim zahtevima, između ostalog rekli da traže da cena ispita bude 100 dinara, umesto trenutnih 470, što je, kako tvrde, nova i više cena, jer je prethodna bila 420 dinara.

Oni ističu i da se ispiti prijavljuju elektronski, što ne zahteva nikakve troškove fakulteta.

Takođe navode da su njihovi protesti počeli pre dve sedmice, od kada su dva puta poslali zahteve upravi, ali ih je ona, kako tvrde, "ignorisala" i nije im dala nikakve odgovore.

Učesnici blokade navode i da im se danas, baš kao ni u prethodne dve sedmice, nije obratio niko iz fakultetske uprave.

"Pozivamo upravu da razmotri naše zahteve. Ne pravimo blokadu radi blokade, već da počnu da pričaju sa nama", poručili su članovi "samoorganizovanog studentskog pokreta Filozofskog fakulteta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: