Vilhelm: Srbija konstruktivan igrač

Srbija je postala "konstruktivan igrač" u regionu zbog pregovora sa Prištinom i sve boljih odnosa sa Hrvatskom, izjavio je nemački ambasador Hajnc Vilhelm.

Izvor: B92

Sreda, 08.10.2014.

13:06

Default images

Vlada Srbije čini velike napore da poboljša odnose u regionu, ocenio je danas ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm. On je govoreći o odnosima Srbije i regiona, podsetio da će albanski premijer Edi Rama uskoro posetiti Beograd, napomenuvši da je to još jedan dobar primer regionalne saradnje.

"Važno je zbližiti ljude i postići pomirenje u regiji u kojoj je još rana otvoreno. Neke od njih možda još krvare", rekao je Vilhelm na skupu "Saradnja medija u regionu".

Na skupu, na kome je bilo reči o projektu "Okruženje" (prvoj regionalnoj informativnoj emisiji), Vilhelm je istakao da će Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nastaviti da pomaže taj projekat koji se emituje u osam zemalja regiona.

"Želimo da i dalje podržavamo ovu inicijativu i da je ohrabrimo. Važno je dosegnuti do svih ljudi u zemljama regiona u kojima se ova emisija emituje i nadam se da će televizijske stanice pokazati veći interes za ovaj projekat", istakao je ambasador.

On je dodao i da je nemačka vlada za ovaj projekat opredelila 140.000 evra i da je cilj te emisije da "zbliži ljude u celom regionu".

Predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Erhard Busek, rekao je da "Okruženje" ne samo da približava ceo region Evropi, već i stvara stabilno društvo.

"Ovaj projekat je važan u širenju znanja o zemljama regiona. Savetovao bih i drugim regionima u Evropi da naprave ovakvu emisiju", poručio je Busek.

On kaže i da ovo nije projekat regionalnih vlada, već civilnog društva, te da je veoma važan za medije sa ovog podneblja.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai poručuje da ovaj projekat ima iste ideje koje podržava i taj fond, među kojima su pomirenje i demokratizacija.

Ona je podsetila da je Hrvatska nedavno ušla u EU, da su Srbija i Crna Gora započele pregovore, a da je Albanija dobila status kandidata, istakavši da je pred ovim zemljama još dosta posla i da nije cilj samo preuzeti evropske standarde, već ih i primeniti.

"Treba da spoznamo da su evropske vrednosti naše vrednosti i da treba da ih promovišemo", kazala je ona.

Ovaj projekat je suština regionalne saradnje, smatra portparol Saveta za regionalnu saradnju Nenad Šebek i ističe da je cilj "Okruženja" da "pogura region što više ka EU".

"Problemi su nam isti, kao i teme i zadaci... Mnogo ćemo brže menjati sebe ako jedni drugima pripomognemo", ukazao je Šebek.

Okrugli sto organizovao je Centar za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi uz podršku Evropskog fonda za Balkan, Ministarstva spoljnih poslova Nemačke i Saveta za regionalnu saradnju.

Kako je rečeno na skupu, ovo je već treća sezona prve i jedine regionalne informativne emisije "Okruženje", koja se emituje jednom nedeljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: