Jahjaga sa Kurtijem i Ljimajem

Priština -- Kosovska predsednica Atifete Jahjaga sastala se sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem i liderom Inicijative za Kosovo Fatmirom Ljimajem.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jahjaga je prethodno danas, u sklopu konsultacija o prevazilaženju institucionalne blokade, razgovarala sa liderom Demokratske partije Kosova (DPK) Hašimom Tačijem i Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem

Posle sustreta sa Jahjagom, Kurti je rekao da će se u četvrtak održati sednica skupštine Kosova jer, kako je rekao, "u parlamentarnim republikama većina odlučuje".

On je dodao da je odluka kosovskog ustavnog suda da formiranje vlade najpre treba da se poveri najjačoj stranci, kao i da je neustavan izbor Ise Mustafe za predsednika parlamenta - "samo odmogla".

Kurti smatra i da Jahjaga nije pomogla u rešavanju aktuelne političke krize na Kosovu.

Predsedavajuća skupštine i najstarija poslanica Fljora Brovina je rekla da će sutra pozvati na konsultacije parlamentarne partije, s obzirom da su joj 62 poslanika koji čine većinu u skupštini poslali poziv da sazove 9. oktobra sednicu skupštine Kosova.

Ona je rekla da se ne slaže sa pozivom poslanika da sazove sednicu 9. oktobra, ali da će ona sutra ipak održati konsulativni sastanak kako bi se videlo kako da se dalje postupi.

Prištinski mediji ranije su javili da je i dalje pod znakom pitanja održavanje nastavka sednice Skupštine Kosova 9. oktobra, na čijem bi dnevnom redu trebalo da budu izbor predsednika i potpredsednika kosovskog parlamenta.

Kosovo

strana 1 od 85 idi na stranu